Toukokuussa Riikassa vietetään Balttian Pridea, tapahtuma on aikaisemmin herättänyt homovastaiset ryhmät vastarintaan. Nyt kaupunginvaltuustossa keskustellaan homopropagandan kieltämisestä Pietarin mallin mukaan.

Vuonna 2009 Riikassa juhlittiin Pridea puistossa, paikalla olivat myös mellakkapoliisit ja vastamielenosoittajat. Kuva: Christer Rikenberg

Riikassa aloitteen tekijänä on kaupungivaltuuston jäsen, kristillisdemokraatti ja pastori Jānis Šmits, jonka mukaan perustuslain perusteella voidaan ihmisoikeuksia rajoittaa muiden oikeuksien ja moraalin suojelemiseksi. Asiasta kertoi uutissivuosto Delfi.lv.

Aikaisemmin keväällä Riikan pormestari Nils Ušakovs kiletäytyi Jānis Šmitsin vaatimuksista kieltää Pride-juhlallisuudet. Šmits esitti vaatimuksensa NoPride -ryhmän edustajana.

Riikassa on tarkoitus järjestää Baltc Pride 30.5. – 2.6. Tapahtuma on aikaisemmin herättänyt agressiivista vastarintaa. Vuonna 2009 Pride-paraati oli väkivallan takia järjestettävä puistossa aitojen takana ja mellakkapoliisin turvaamana.

Latvian hbt-liike Mozaika on anonut lupaa Pride-kulkueella kaupungin läpi. Delvi.lv-sivuston mukaan varapormestari Andris Ameriks ei usko kulkuetta sallittava Riikan kaduille, vaan kuten 2009 puiston sisällä.

Aiheesta kirjoitti QX.se