Tänään alkavat Euroviisun laulukilpailut. Suomi pyrkii 17 muun maan ohella tämän iltaisesta semifinaalista lauantain finaaliin.

Jälleen kuullaan Suomen kappaleen kohdalla jo kliseeksi muodostunut termi – ennakkosuosikki. Mm. QX:n viisuprofiloijat antavat Pernillan balladille kolme QX:ää ja toivovat juuri sen olevan se balladi, joka pääsee eteenpäin.

Suorat televisiolähetykset tiistain ja torstain semifinaaleista ja lauantain finaalista alkavat kaikki klo 22 Suomen aikaa.

Toinen ennakkosuosikki ja monen Euroopan maan listoille pinkaissut Ruotsin edustuskappale, Loreenin Euphoria, taistelee finaalipaikasta torstain semifinaalissa.

Helsingissä euroviisuja voi seurata screeneiltä sekä Herculeksessä että dtm:ssä. Jos taas haluat välttää viisuja semifinaalit päättyvät keskiyöllä ja lauantain finaali klo 01:15.

Tänä vuonna euroviisut järjestetään Azerbaidanin Bakussa. Valtio ei varsinaisesti ole tunnettu siitä, että se kunnioitaisi ihmisoikeuksia. Euroviisuihin on kuitenkin sisäänrakennettuna suvaitsevaisuuden ja monimuotoisuuden viesti.

Helsingin Sanomat kertoo tänään euroviisuja järjestävän EBU:n kannan ihmisoikeuskysymykseen. ”E­bu ei ole ih­mi­soi­keus­jär­jes­tö. Vii­su­jen jär­jes­tä­mi­nen Bakussa an­taa kui­ten­kin ih­mis­oi­keus­jär­jes­töil­le mah­dol­li­suu­den nos­taa Azer­baidža­nin on­gel­mat kar­tal­le ja li­sä­tä ih­mis­ten tie­toi­suut­ta”, EBU:n asettama valvoja Sietse Bakker sanoo.

Näin musiikilla on mahdollisuus muuttaa maailmaa.