Kuva: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, file Nikolaj Alekseev

HBTQ-aktivisti Nikolaj Alekseev joka on myös yksi Moskova Priden edustajista vierailee tänään Ruotsin eduskunnassa. Alekseev tapaa mm. EU-ministeri Birgitta Ohlssonin, joka pitää tämän vuoden Tukholma Priden avajaispuheen, sekä paikallisen Pride-organisaation edustajia.

Alekseev on yrittänyt yhdessä muiden Moskova Priden edustajien kanssa järjestää paraatin seitsemänä vuonna, mutta ei onnistunut. Kaupungissa ei lain mukaan saa järjestää paraatia.

-Minut on pidätetty yhteensä kymmenestä viitentoista kertaan Venäjän poliisin toimesta, hän kertoo. On mielenkiintoista nähdä miten Pride-organisaatio toimii täällä Ruotsissa. Venäjällä vastaavat organisaatiot eivät saa minkäänlaista tukea valtiolta.

Mitä luulet Venäjän tulevaisuudesta jos ajatellaan HBTQ-väen oikeuksia?

-Putin ei ole kovin HBTQ-ystävällinen ja hän tulee todennäköisesti istumaan vallassa vielä pitkään. Ortodoksisella kirkolla on myös suuri vaikutus maahan. Emme ole nähneet montaakaan parannusta viime vuosien aikana, asiat ovat lähinnä menneet huonompaan suuntaan.

Mutta sinulla on edelleen toivoa?

-Kyllä, en ole nähdäkseni taistellut seitsemää vuotta turhaan. Tämä on kamppailu ja muutokset tapahtuvat hitaasti. Olin tosin ennen optimistisempi, mutta toivoa on edelleen jäljellä.

Poliisi pidättämässä HBTQ-aktivistia Moskova Pridessa toukokuussa. Foto: Thomas Rasmussen