Kuva: vihreat.fi/jani.toivola

Vihreiden Jani Toivola pitää avajaispuheen Oulun North Pridessa.

Suomessa järjestetään tällä hetkellä kahdet Pride-festivaalit samanaikaisesti, Oulussa ja Tampereella ja molempien torstaina pidettävien avajaisjuhlilla on sama teema: Black/white!

Prideja järjestetään nykyään muuallakin kuin pääkaupungissa, mm. Jyväskylässä ja Turussa, joissa pidettiin viime vuonna niiden ensimmäiset omat festivaalit. Pridet kiersivät ennen ympäri maata vuoroitellen eri kaupungeissa, mutta järjestetään nykyään vuosittain ainakin Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Ehkä myös Jyväskylä ja Turku tekee Priden järjestämisestä vuosittaisen perinteen? Ruotsissa ja Norjassa järjestetään vuosittaisia Prideja jo vähän joka niemennokassa.

Oulun festivaalin avajaispuheen pitää Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola. Oulussa järjestetään paneelikeskustelu teemalla ”Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt mediassa” johon osallistuu Big Brotherista tuttu muotibloggaaja Sebastian Tynkkynen, SETAn puheenjohtaja Outi Hannula sekä TV:stä tv-kasvo Manne Maalismaa. Mr Gay Finland Janne Tiilikainen tulee osallistumaan paraatiin ja Idol-finalisti Heikki Tuomi esiintyy finaalissa.

Tampereen Priden suojelijaksi on valittu Vasemmistoliiton kansanedustaja Silvia Modig. Tampereen vanhassa kirkossa järjestetään sateenkaarimessu ja YO-talolla useita bileitä. Myös draq-queen Linne von Kattendam tulee esiintymään Tampereelle.

Molempien festivaalien kaikki tapahtumat ovat listattu QX:n gaymapiin:

Oulu

Tampere