Kuva: AP Photo/Elaine Thompson/Scanpix

USA:n presidentinvaalit saivat nuoret, mustat, latinot, naiset ja HLBT-väen äänestämään ja he saivat haluamansa: Barack Obama äänestettiin toiselle valtakaudelleen.

USA:n senaatti sai myös ensimmäisen avoimesti homoseksuaalin jäsenensä, Tammy Baldwinin joka edustaa Wisconsinia. Mainen ja Marylandin osavaltiot hyväksyivät samaa sukupuolta olevien avioliitot. Suuri päivä Yhdysvaltojen seksuaalivähemmistöille.

Analyysien mukaan republikaanit ovat menneet liian pitkälle oikealle, ei vähiten moraalisissa ja sosiaalisissa kysymyksissä. ”Mistä löydät republikaanin joka puhuu aborttioikeuksien ja samansukupuolisten avioliittojen puolesta”, kysyi amerikkalainen CNN lähetyksessään aikaisin tänään aamulla suomen aikaa.

Vaalien viesti on varmaa: jos haluat voittaa vaalit USA:ssa et saa unohtaa naisia, kasvavaa espanjankielistä väestöä, mustia eikä sinun tule puoltaa agressiivista antigay-politiikkaa.

Obama sanoi voittopuheessaan:

– Olemme amerikkalainen perhe. Nousemme tai tuhoudumme yhdessä. Huolimatta kaikista vaikeuksista, huolimatta pettymyksistä Washingtonissa, en ole koskaan ollut näin luottavainen tulevaisuuden ja Yhdysvaltojen suhteen.