Kuva: Anders Wiklund/scanpix

”Se oli kuin so­ta”, kir­joit­taa ruot­sa­lai­nen kir­jai­li­ja-koo­mik­ko Jonas Gardell uu­des­sa ro­maa­nit­ri­lo­gias­saan, jo­ka esi­te­tään nyt kol­mi­osai­se­na tv-sar­ja­na.

”Se” tar­koit­taa aid­sia tai tar­kem­min 1980-lu­vun vuo­sia, jol­loin tau­ti al­koi le­vi­tä ho­mo­jen kes­kuu­des­sa. Nuo­ria mie­hiä sai­ras­tui ja kuo­li.

Gar­del­lin ro­maa­ni ja tv-sar­ja ovat syn­ty­neet tar­pees­ta ku­va­ta ai­kaa, jos­ta ei ole pal­jon ker­rot­tu. Aidsin suu­rin uh­ka on ny­kyään väis­ty­nyt, kun on löy­det­ty lääk­keet, jot­ka es­tä­vät hi-vi­ruk­sen ete­ne­mi­sen aids-vai­hee­seen, mut­ta sa­mal­la dra­maat­ti­set vuo­det on hau­dat­tu ih­mis­ten muis­toi­hin. Gar­dell on sa­no­nut, et­tei niis­tä oli­si voi­nut aiem­min ker­toa­kaan.

Pää­hen­ki­löi­nä on kak­si nuor­ta mies­tä, Ben­ja­min ja Ras­mus, joi­den tiet yh­ty­vät en­sim­mäi­ses­sä osas­sa. Sa­mal­la näh­dään he­ti al­ku­koh­tauk­sis­sa, et­tä Ras­mus on se, jo­ka sai­ras­tuu. Sai­raa­la­koh­tauk­set ei­vät sääs­tä kat­so­jaa.

Mo­lem­mil­le mie­hil­le ho­mo­sek­suaa­li­suu­den myön­tä­mi­nen on tus­kai­sen tien ta­ka­na. Ras­mus tu­lee maal­ta, Värm­lan­nis­ta, Ben­ja­min on kas­va­nut je­ho­van­to­dis­ta­jien per­hees­sä. Mo­lem­pien per­heis­sä ho­mo­sek­suaa­li­suus on täy­del­li­nen ta­bu.

Aid­sin suu­rin tra­ge­dia oli sen ajoi­tuk­ses­sa. Juu­ri kun sek­suaa­li­nen il­ma­pii­ri al­koi va­pau­tua ja Ras­muk­sen ja Ben­ja­mi­nin kal­tai­set mie­het roh­kais­tui­vat tu­le­maan esiin, tu­li tau­ti, jo­ka löi hei­hin kuo­le­man lei­man.

Sarja ku­vaa eri­tyi­sen hie­nos­ti pie­nen ho­mo­yh­tei­sön ”per­he­pii­rin” hen­keä, jo­ta aid­sin vuo­det tii­vis­ti­vät.

YLE Fem klo 21

http://yle.fi/ohjelmat/1879815