Jason Collins

Kuva: AP Photo/ABC, Eric McCandless/Scanpix

Jääkiekon pelaajayhdistyksen puheenjohtaja, kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kiittelee homoseksuaalisuudestaan kertonutta NBA-tähti Jason Collinsia rohkeudesta.

Collins, 34, on ensimmäinen suuren amerikkalaisen ammattilaisliigan pelaaja, joka on kertonut julkisesti homoudestaan.

”Äärimmäisen rohkea kaveri”, Wallinheimo sanoo.

”Homoseksuaalisuus on kuitenkin iso tabu maskuliinisina pidetyissä joukkuelajeissa. Nostan hänelle hattua”, Wallinheimo sanoi.

Wallinheimo pelasi jääkiekkoa huipputasolla 20 vuotta ja tuntee hyvin joukkueurheilun vaietut salaisuudet. Helmikuussa hän totesi, että homourheilijoiden asema on yksi jääkiekkoilun mustista pisteistä.

”Collinsin julkitulo madaltaa varmasti kynnystä seuraavalle urheilijalle. Se ei ole yhtä vaikeaa kuin aiemmin, mutta varmasti yhä vaikeaa”, Wallinheimo pohtii.

Suomessa yksikään tunnettu joukkueurheilija ei ole puhunut julkisesti homoseksuaalisuudestaan. Wallinheimo ymmärtää julkitulon vaikeuden.

Homoseksuaalisuudesta kertominen ei ole joukkuelajeissa helppoa, koska joukkue on tiiviisti ympärillä. Kertominen voi heilauttaa myös joukkuekemiaa, eikä kukaan tiedä ennalta mihin suuntaan. Joukkue voi ottaa vastaan hyvin tai sitten huonommin. Tällaiset asiat varmasti askarruttavat.”

Wallinheimon mukaan urheilijan kannattaa kertoa asiasta ensin omalle joukkueelle, ja vasta sen jälkeen julkisuudessa. Tällöin todennäköisesti varmistaa joukkuekaverien tuen.

”Joukkuekemia on henkimaailman juttuja. Toisia joukkueita tällainen asia yhdistää, toisissa joukkueissa kemiat heilahtelevat.”

Wallinheimo  kannustaa homoseksuaaleja urheilijoita tulemaan julki. Hän pitää hyvänä, että asia nousee taas julkiseen keskusteluun.

hs.fi