Eilen Yhdysvaltojen Korkein oikeus päätti, että kaikki naimisissa olevat parit saavat yhtä lailla lain suojan – myös homo- ja lesboparit. Nyt puolisolla on oikeus vierailla puolisonsa luona sairalaassa. Ne parit, joista vain toinen on Amerikan kansalainen voivat nyt avioitua ja pysyä yhdessä Yhdysvalloissa.

Jeff Zarrillo ja puolisonsa Paul Katami, asianajaja David Boies ja Sandy Stier puolisonsa Kris Perryn kanssa juhlivat Korkeimman oikeuden ratkaisua.

Yhdysvaltain Korkein oikeus linjasi nyt, että avioparien oikeudet ovat samat kaikille ja kumosi näin perustuslain vastaisena liittovaltion lain kohdan, jossa avioliitto määriteltiin vain miehen ja naisen väliseksi. Oikeuden päätös syntyi äänin 5-4.

Korkein oikeus katsoi, että se ei voi ottaa kantaa homoseksuaalisten avioliittojen kiellon lainmukaisuuteen. Kaliforniassa samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksyttiin vuonna 2008. Myöhemmin kailfornialaisäänestäjät äänestivät homoavioliittojen kieltämisen puolesta. Alempi oikeusaste katsoi kiellon perustuslain vastaiseksi. Kalifornian osavaltio ei suostunut puolustamaan kieltoa, joten sen kannattajat valittivat siitä itse. Yksityisellä osapuolella ei kuitenkaan ole valitusoikeutta. Yhdysvaltain Korkein oikeus ei ottanut kantaa siihen, ovatko osavaltioiden homoavioliittoja koskevat kiellot perustuslain vastaisia.

Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden päätöksen tulkittiin tuoreeltaan merkitsevän Kalifornian homoille jälleen mahdollisuutta avioitua. Oikeuden ratkaisu nostatti juhlatunnelman ympäri Yhdysvaltoja.

Yhdysvaltain Presidentti Barack Obama kiitti tuoreeltaan Korkeimman oikeuden päätöstä. Kun kaikkia kohdellaan tasavertaisesti riippumatta siitä, keitä he ovat ja keitä he rakastavat, kaikki tuntevat itsensä vapaammiksi, Obama sanoi.

Juhlintaa New Yorkissa. Kuvat: AP Photo/Jason DeCrow/Scanpix

Charlotte Brooks suutelee puolisoaan Charlotte D’Oogea torstain juhlallisuuksissa New Orleansissa. Kuva: AP Photo/Gerald Herbert/Scanpix

Kaliforniassa Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden päätöstä juhlittiin sateenkaariliputuksella. Kuva: AP Photo/Noah Berger/Scanpix