Helsingin Sanomissa julkaistiin tänään lehden Moskovan kirjeenvaihtajan Jussi Niemeläisen analyysi Venäjän homolaista. Aikaisemmin ­­­­homolaki ­oli Venäjällä voimassa pai­kal­li­sesti­­, mut­ta nyt lais­ta tu­lee val­ta­kun­nal­li­nen pre­si­dent­ti Vladimir Putinin vah­vis­tettua sen sun­nun­tai­na

Ho­mo­sek­suaa­li­suudesta näyttää HS:n analyysin mukaan tulleen kuu­ma tee­ma en­ti­sen Neu­vos­to­lii­ton alueel­la osittain siksi, että Venäjän televisiota­­­­­­ kat­so­taan ­­­­­­­­­­niissä paljon. Ve­nä­läi­sen kes­kus­te­lun lai­neet lyö­vät laa­jal­le. Kannatusta homolaille on nähtyy Val­ko-Ve­nä­jäl­lä ja ­Mol­do­vas­sa. Geor­gias­sa tou­ko­kuus­sa tu­han­net ih­mi­set osal­lis­tui­vat Tbi­li­sis­sä ho­mo­ja vas­tus­ta­nee­seen mie­le­no­soi­tuk­seen, jo­ka päät­tyi ho­mo­jen ja ho­moik­si epäil­ty­jen pa­hoin­pi­te­lyi­hin.

Homojen nou­su tai nos­ta­mi­nen tär­keäk­si tee­mak­si on uut­ta, sil­lä Pu­ti­nin hal­lin­to ei ole aiem­min juu­ri pu­hu­nut ho­mois­ta. Mos­ko­vas­sa on jul­ki­nen sa­lai­suus, et­tä Pu­ti­nin avus­ta­ja­kun­nas­sa on ho­mo­ja. Hal­lin­to ei ole ol­lut eri­tyi­sen ho­mo­fo­bi­nen, vaik­ka po­lii­si on­kin suh­tau­tu­nut ho­mo­jen pa­hoin­pi­te­lyi­hin vä­lin­pi­tä­mät­tö­mäs­ti.

Yli 10 vuoteen aina joulukuun 2011 parlamenttivaaleihin saakka hal­lin­to ei liiemmälti sää­nnellyt ar­kie­lä­mää, kun­han kan­sa­lai­set ei­vät sot­keu­tuneet po­li­tiik­kaan. Par­la­ment­ti­vaa­lien jäl­kei­set mie­len­osoi­tuk­set muut­ti­vat tä­män ja mielenosoitusten myötä Putinin pu­heet muut­tui­vat kan­sal­lis­mie­li­sem­mik­si, kuten kan­nat­ta­jien­sa­kin. Homojen toi­min­ta­ti­la alkoi ku­tis­tu­a.

Pu­ti­nin mää­ri­tel­ee de­mo­kra­tian kei­no­ksi puo­lus­taa enem­mis­tön oi­keuk­sia, joita ovat esi­mer­kik­si ve­nä­läi­set kris­til­li­set ar­vot. Ho­mot on help­po ryh­mä nos­taa esiin, sil­lä enem­mis­tö ve­nä­läi­sis­tä vie­ras­taa ho­mout­ta. Laeil­la saa­daan ka­na­voi­tua yh­teis­kun­nas­sa kup­li­vaa kiuk­kua ho­mo­ja ja mui­ta vä­hem­mis­tö­jä vas­taan, ei­kä esi­mer­kik­si yh­teis­kun­nal­li­siin on­gel­miin. Samalla hal­lin­to saa vah­vis­tet­tua kiel­teis­tä ku­vaa län­simaista.

 

Näyttelijä Tilda Swinton poseeraa sateenkaarilipun kanssa Moskovassa Kremlin edessä. Swinton agentti Christian Hodell kehotti Twitterissä jakamaan Tildan viestin ”rakkaudella Venäjältä” – From Russia With Love.

[Edit: lisätty valokuva ja kuvateksti]