Yhdysvaltalaiset LGBT-aktiivit ovat saaneet ensimmäisen erävoiton rakentaessaan vastarintaa koko Venäjällä ns. homopropagandan kieltävää lakia vastaan. Laki koetaan ihmisoikeuksia rajoittavana. Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti lain heinäkuun alussa.

Yhdysvaltalaiset LGBT yhteisön jäsenet ovat järjestämässä boikottia Venäjällä valmistetuille tuotteille. Legendaarinen ja maailmanlaajuisestikin tunnettu Sotilishnaya vodkamerkki on ollut aktivistien hyökkäyksen kohteena mm. Twitterissä #DumpStoli ja #DumpRussianVodka tunnuksilla.

Stolishnayaa kohtaan oli taloudellista painetta. Kolumnisti Dan Savage Seattlen The Stranger lehdestä kehotti homobaareja lopettamaan venäläisten vodkien myynnin. Keskiviikkona Chigacon suurin homobaari Sidetrack ilmoitti, että se poistaa Stolishnayan ja muut venäläiset vodkamerkit anniskelustaan. Toinen Chigacon homobaari Call liittyi mukaan boikottiin.

Stolishnaya vodkan omistava SPI Group vastasi palautteeseen ja otti yhteyttä Advocate-lehteen LGBT-yhteisölle suunnatun avoimen kirjeen muodossa. Luxemburgissa sijaitseva yritys toteaa, että sillä ei ole yhteyttä Venäjän hallitukseen ja että vodkan tuotanto on jaettu Venäjälle ja Latviaan.

Stolishnayan brändin omistavan yrityksen toimitusjohtaja Val Mendeleev kirjoitti, että ”tuemme teitä täysin ja kannatamme tavoitteitanne taistelussa ennakkoluuloja vastaan Venäjällä.” Val Mendeleev jatkoi, että yritys tulee jatkamaan vapauden, suvaitsevaisuuden ja avoimuuden edistämistä yhteiskunnassa ja seisoo erittäin palavasti LGBT-yhteisön puolella.

Ympäri maailman on nostettu keskusteluun myös vuoden 2014 talviolympialaiset, jotka pidetään Venäjällä Sochissa. Koko Venäjän nyt kattavaan homolakiin suhtaudutaan kriittisesti ja sen pelätään vaarantavan paitsi Venäjän LGBT-väestön myös Venäjälle matkaavien LGBT-matkustajien ihmisoikeudet. Mm. Change.org -sivustolla on julkaistu valmis vetoomus jonka voi lähettää talviolympialaisten sponsoreille,  Coca-Colalle, Panasonicille, Visalle, Samsungille ja Procter & Gamblelle.

Suomalaiset poliitikot ovat olleet naapurimaa Venäjän homopropagandalaista hyvin hiljaa.

Yleisesti arvellaan ns. homopropagandalain olevan osa Venäjän sisäistä valtapoliittista peliä, jolla pyritään kiinnittämään kansan huomio yhteiskunnan todellisista epäkohdista vähemmistöön. Aiheesta on kirjoittanut mm. Helsingin Sanomat.

Juttu kokonaisuudessaan Advocaten sivuilla.