Tänään päättyy nimien keräys kansalaisaloitteeseen tasa-arvoisen avioliitolain puolesta. Tahdon2013-kampanja teetti Taloustutkimuksella gallupin, jonka mukaan selvä enemmistö suomalaisista eli 58 prosenttia kannattaa aloitetta. Lakimuutoksen vastustajia oli vain 34 prosenttia, 8 prosenttia ei osannut vielä sanoa kantaansa.

Senni Moilanen veti Tahdon2013-kampanjaa. Kuva: Jon Grönholm

Setan viime vuonna teettämä vastaavanlaisen gallup kertoi 47 prosentin kannatuksesta. ”Tutkimus on hyvä lisä”, sanoo Tahdon2013-kampanjaa vetävä Senni Moilanen. ”Tässä näemme, että suomalaisten enemmistön kannattaa aloitetta.”

Eniten tukijoita aloite saa Vihreiden äänestäjistä, 74 prosenttia ja Sdp:n äänestäjistä, 72 prosenttia. Kokoomuksen kannattajistakin enemmistö on homoliittojen kannalla 66 prosentilla. Rkp:n kannattajista 59 prosenttia on lakimuutoksen puolella.

Vastustajat ovat enemmistössä keskustan kannattajissa, 49 prosenttia vastustaa ja vain 41 prosenttia kannattaa aloitetta. Perussuomalaisia äänestäneissä tasa-arvoisen avioliittolain kannatus on 49 prosenttia

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen toteaa, että ”nyt kansanedustajille annetaan uusi mahdollisuus ottaa asiaan kantaa”. ”Mitä enemmän allekirjoituksia tulee, sitä haastavampaa kansanedustajan on jättää se yleinen mielipide huomiotta, joka allekirjoituksista välittyy”, kertoo Mäkinen Tahdon2013-kampanjan sivuilla tänään aamulla julkaistussa haastattelussa.

Mäkisen mielestä ei ole tavatonta, että Suomi etenee tasa-arvoisen avioliittolain uudistuksessa omaa tahtiaan. ”Tavallaan tuntuu, että olemme pussin perällä. Se näyttäisi olevan tyypillistä suomalaiselle yhteiskunnalle.”

Kansalaisaloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista voi allekirjoittaa vielä keskiyöhön saakka. Tätä kirjoitettaessa allekirjoituksia oli kertynyt 163 229 kappaletta.

 

Tahdon2013-kampanjointia Turussa. Kuva: Eino Nurmisto

Korjattu kirjoitusvirhe etunimessä.