Oikeusministeriön työryhmä luovutti eilen ministeri Henrikssonille mietinnön, joka sisältää esityksen uudeksi isyyslaiksi. Lakiesitys ei sisällä pykäliä naisparin lapsen aseman määrittymisestä, mutta äitiyden määrittymisestä on tehty muistio, jossa nostetaan esiin ehdotuksia sekä naisparin vanhemmuuden vahvistamisesta nykyistä tasa-arvoisemmin että sukupuoltaan korjaavien henkilöiden vanhemmuudesta. 

Sateenkaariperheet, Seta ja Trasek vaativat, että hallitus sisällyttää isyyslakiuudistukseen sateenkaariperheiden asemaa koskevat uudistukset. Työryhmän ehdotukset eivät kuitenkaan ole riittäviä. 

Järjestöt toivovat isyyslaista vanhemmuuslakia, jossa turvataan kaikenlaisten perheiden asema. 

”Sateenkaariperheisiin syntyvien lasten oikeuksien kannalta on tärkeää, että hallituksen lopullinen esitys isyyslaiksi sisältäisi naisparien lasten aseman määrittämiseen tarvittavat pykälät”, sanoo Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä. 

”Asian ratkaisemista ei missään nimessä saa lykätä tuonnemmaksi. On lapsen kiistaton etu, että lapsen ja vanhemman juridinen suhde saadaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa vahvistettua. Asia on hoidossa jo muualla Pohjoismaissa ja läntisessä Euroopassa.”

 

http://seta.fi/uutiset.php?aid=17989

http://www.sateenkaariperheet.fi/userfiles/documents/Isyyslaki_-_tyoryhman_mietinto.pdf