Amanda Lepore on kadonnut. Maailman tunnetuimmaksi transseksuaaliksi kutsuttu nainen on vaatinut haastattelun tapahtuvan työpaikallaan. Hänen tapauksessaan se tarkoittaa täyteen ahdettua homoklubia Manhattanilla myöhäisenä sunnuntai-iltana.

 

 

Amanda Leporea ei näy. Yhtäkkiä hän tekee sisääntulon. Lyhyempi kuin kuvissa, mutta muuten kuin suoraan jostain David LaChapellen luomuksesta. Huulet pursuavat ja punaiset. Marilyn Monroe -hiukset ovat täydellisillä laineilla. Rinnat törröttävät suorassa 90 asteen kulmassa.

Tanssilattia pysähtyy sekunniksi, ennen kuin hikiset vartalot syöksyvät eteenpäin ja ympäröivät hänet. Supertähti on saapunut vierailulle. Tuokion kuluttua hän irtautuu ihmisjoukosta ja johdattaa alas ahtaaseen varastohuoneeseen klubin kellarissa.

En koskaan kyllästy tähän työhön. Asiat olivat paljon huonommin, kun olin tavallisessa yhdeksästä viiteen -työssä. Työpäivät olivat pitkiä, ja jopa tuolloin käytin monta tuntia näyttääkseni hyvältä. Nyt minulle maksetaan siitä.

17-vuotiaana tapahtuneen sukupuolenvaihdoksen jälkeen olet matkannut kotirouvasta klubikuningattereksi ja muoti-ikoniksi. Mikä on oudoin työsi koskaan?

– Ensiajattelemalla lähes kaikki tuntuu normaalilta. Mutta varmaankin se olisi työni dominana seksiklubilla. Olin juuri jättänyt mieheni ja muuttanut New Yorkiin. Sitten tapaan nämä kaikki miehet, jotka haluavat tehdä kummallisia asioita. En pitänyt siitä lainkaan. Mielenkiintoni miehiin loppui täysin ja lopetin deittailun täysin.

Sitten opit tuntemaan tähtivalokuvaaja David LaChapellen ja sinusta tuli hänen muusansa. Millainen vaikutus hänellä oli sinuun?

– Olin oikeastaan hyvin ujo ennen, mutta eräissä juhlissa David repi vaatteeni ja minun oli pakko käyskennellä alasti. Se olisi voinut mennä päin helvettiä, mutta kaikki juhlissa rakastivat sitä. Se vapautti minut.

Senkö vuoksi sinut nähdään usein alasti?

– Kyllä, riisuudun usein näyttämöllä. Ihmiset reagoivat aina positiivisesti, se on vapauttavaa ja vahvistavaa samanaikaisesti. Siihen sisältyy ylpeyttä.

Kuka muu on muokannut Amanda Leporea?

Marilyn Monroe on itsestään selvä inspiraation lähde. Hän oli plastiikkakirurgian ja itsensä muokkaamisen pioneeri. Mutta välillämme on suuri ero. Hän puhui ”Marilynistä” henkilönä, joka hän ei halunnut olla. Itse olen aina halunnut olla Amanda.

Sanaa keinotekoinen käytetään usein negatiivisesti, muttei sinusta.

– Pyrkimys itsensä parantamiseen on luontaista ihmiselle. Siksi pidän tavasta luoda filmitähtiä. Rakastan glamouria.

Ja glamour pitää sinut oikealla polulla?

Haha, kyllä. Kun työskentelin Limelight Disco 2000:ssa, oli niin paljon huumeita. Mutta kun toiset etkoilivat, kaunistin itseäni, joten vältin suurimman osan. Sitä paitsi kuljin aina korkeissa koroissa, jolloin en uskaltanut olla humalassa tai pilvessä.

Miksi ulkonäkö on sinulle niin tärkeä?

– Kasvoin skitsofreenisen äidin kanssa. Sairaimmillaan hän ei huolehtinut itsestään fyysisesti. Hän ahdistui. Voidessaan paremmin hän taas lakkasi kyntensä ja kävi kampaajalla. Joten jo nuorena yhdistin kauniin ulkomuodon onneen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Onko sinulle tärkeää olla pidetty?

– Kaikki nämä ihmiset klubilla ovat kuin perhettä. On selvää, että he ovat tärkeitä minulle. En pidä sitä itsestään selvänä. Kasvuympäristössäni, jossa ihmiset eivät pitäneet minusta, olin piinattu. On ihanaa olla pidetty.

Kuinka paljon ikoni Amanda Leporesta on rakennettu arvostuksen saamiseksi?

Minun ei todellakaan ole tarvinnut pinnistellä. Luulen, että oli olemassa tarve, tyhjätila täytettäväkseni. On olemassa niin monia, etenkin nuoria, jotka piilottelevat todellista itseään. He tarvitsevat symbolin vastakohdaksi ja se olen minä. Olisin ollut tyytyväinen, jos minulla olisi ollut vain poikaystävä ja tavallinen elämä, näin vain kävi.

Onko sinulla poikaystävää?

Ei. Minun on vaikea tavata uusia ihmisiä.

Millaisia miehet ovat sinua kohtaan?

He haluavat pelastaa minut kaikelta tältä. Juhlimiselta, ulkoelämältä ja julkisuudelta. Se pelottaa minua. Jos tapailen heitä kaksi vuotta, he haluavat kanssani naimisiin ja minun lopettavan työni. En uskalla luottaa heihin.

Miksei?

– Lopussa he aina jättävät minut. Tiedän pystyväni pitämään huolta itsestäni nykyisellään. Mutta jos menen naimisiin, lopetan työskentelyn ja hän jättää minut – silloin minulla ei ole mitään jäljellä.

 

Turn Me On video albumilta  I… Amanda LePore.

Teksti: Mikael Delin & Antton Assarsson. Käännös: Katja Mentula. Ruotsinkielinen artikkeli julkaistu lokakuun QX:ssä.