Nimeä suosikkisi Suomen ensimmäiseen QX Gay Gaalaan!

QX Gay Gaala on järjestetty Ruotsissa jo viisitoista vuotta, nyt vihdoinkin tulee Suomen vuoro! Viihteellisen ja huumoripitoisen illan aikana palkitaan LGBT-vuoden 2013 merkitykselliset henkilöt ja teot. Ennen gaalaa on kuitenkin äänestettävä voittajat!

Kenen sinä haluaisit nähdä voittavan? Annamme ohessa muistin virkistyksenä muutamia vinkkejä. Ehdota ketä ja mitä tahansa, joka mielestäsi ansaitsee olla gaygaalaehokkaana!

Vuoden homo, bi, trans

Viekö voiton laulaja ja liikemies Jari Sillanpää tai kansanedustaja Jani Toivola, jotka ovat avoimesti kertoneet medialle elämästään homona? Onko voittaja teeveestä tuttu? Marco BjurströmSauli Koskinen tai Teuvo Loman, joka on ollut häpeilemättä homo televisiossa miehensä kanssa? Onko hän tuttu radioääni? Onko hän tunnettu bloggari? Suomessa on tänä päivänä monta hyvää ehdokasta, ehdota vapaasti!

 

Kansanedustaja Jani Toivola on ollut mukana monella tavalla homojen puolesta, hänestäkö Vuoden homo? Kuva: Jani Toivola

 

Vuoden hetero

Rauman Lukon pelaaja Harri Tikkanen puhui  avoimuuden puolesta ammattiurheilun parissa. Vihdoinkin! Straight Star Ally -projekti nosti esiin sympaattisen ja avarakatseisen nuoren urheilijan. Krista Siegfrids esitti Marry Me -kappaleensa tyttöpusujen kera miljoonayleisölle ympäri maailman ja on yksi Tahdon2013-kampanjan lähettiläistä. Vai kiriikö joku muu Tahdon2013 lähettiläistä Kristan ohi? Entä homoystävälliset vaikuttajamme Akadianmäellä? Alexander Stubb? Mikael Junger? Paavo Arhinmäki?

 

Krista Siegfrids oli homojen puolella Marry Me -laulunsa säveltä myöten. Tahdon2013-kampnjan lähettiläs. Onko Krista Vuoden artisti tai Vuoden hetero? Vai molemmat? Kuva: Ville Paul Paasimaa

Vuoden Keep Up The Good Work

Tässä kategoriassa palkitaan ansiokkaasti LGBT-skenen hyväksi toiminut juttu, jonka hartaasti toivomme jatkuvan. Vuoden 2013 näkyvintä työtä yhteisön hyväksi on varmasti tehty Tahdon2013-kampanjalla. Straight Star Ally – projekti nousi edistämään avoimuutta urheilussa. Ranneliike.net on vuodesta 2001 ansiokkaasti kertonut uutisia LGBT-aiheista. Jokin muu projekti, mikä?

Rauman Lukon pelaaja Harri Tikkanen puhui Straight Star Ally -projektista ranneliike.netin haastattelussa, josta tuli some-hitti. Kuva: Ossi Halme

Vuoden kotimainen elokuva

Kertooko Vuoden elokuva LGBT-aiheesta, kuten American Vagabond tai Kerron sinulle kaiken? Onko elokuvan taustalla meikäläisiä, kuten Betoniyö-elokuvan Honkasalo ja Saisio? Vai onko jokin valtavirran elokuva kuitenkin parempi, kuten vaikka Leijonasydän? Mikä kotimainen elokuva kosketti sinua?

 

Vuoden TV-tähti

Kuka oli tämän TV-vuoden paras? Raakel Lingell, Manuela Bosco, Sauli Koskinen, Teuvo Loman, Marko Paananen, Sampo Marjamaa. Kiinteistökuningatar Kaisa Liski, Salkkarien homopari Petteri Paavola ja Ronny Roslöf. Teevee se on ToosaTV:kin, NikoLa ja Cristal Snow pyörittävät Ilta-Sanomien netissä menestyksellistä julkkisparodiaa. Kuka toi eniten säihkettä sinun televisioiltaasi?

 

Vuoden kotimainen artisti

Päättyvä vuosi toi suuren annoksen hyvää musiikkia, mutta kuka on meille se suurin artisti? Jenni Vartiainen teki näyttävän paluun. Kiertueellaan juhlistivat taiteilijauraansa Antti Tuisku ja Anna Eriksson. Vain Elämää -ohjelman toinen kausi toi boostia monelle artistille, mm. Anna Abreulle. Miten pärjäävät Anna Puu, Janna Hurmerinta, Krista Siegfrids, Sini Sabotage, Sanni tai  Erin? Kuka oli sinusta paras?

 

Jannan vauhdikas sinkku Sä et ole hullu viettelee tanssimaan. Vuoden artisti? Kuva: Mikko Harma

Antti Tuiskun suosio on kestänyt vuosia. Meneillään on 10-vuotisjuhlakiertue. Vuoden artisti, vai vuoden show? Kuva: Warner Finland

Anna Erikssonin konserttikiertue Annan vuodet on kiertänyt Suomea tänä vuonna. Vahvojen sanoitusten tekijä ja tulkki, onko Anna Vuoden artisti? Kuva: Warner Finland

 

Vuoden show, näytelmä

Suomessa tapahtuu myös Helsingin ulkopuolella! Valkeakosken kaupungiteatteriin tuli James Dean -Ikuisesti Sinun musikaali ja Seinäjoen kaupunginteatteriin Paula Koivuniemen hiteistä ammentava 100 kesää 1000 yötä. Helsingissä nähtiin ShoWhatin uusi show. Vaikuttava acapella-ryhmä FORK teki näyttävän paluun uudella ElectroVocal Circus showllaan. Muita ehdotuksia?

 

Vuoden drag

Drag show on erottamaton ja perinteinen osa homokulttuuria. Vuoden drag -palkinnon jakotilaisuus tulee olemaan  taatusti yksi viihdyttävämmistä, mutta kuka on kuningatarten kuningatar vuonna 2013? Jarkko Valteen ja Osku Heiskasen ShoWhat tuli tänä vuonna olleeksi 15 vuotta tien päällä. Sen kunniaksi ShoWhat valtasi Aleksanterin Teatterin pariksi viikoksi. Miss Divet ja Jukka Kuronen esiintyvät ahkerasti laivoilla ja muilla areenoilla. Mega-Paula edusti Helsinkiä Tukholman Pridella kesällä. Les Femmes on yhä voimissaan Kalkkunan ja Sheilan voimin, vaikka enimmäkseen Sheila ja Kalkkuna esiintyvätkin tahoillaan, tuleeko voitto yhdessä vai vain toiselle? ToosaTV:n Nikola ja Cristal Snow ovat tuoneet dragin tasavallan jokaiseen päivään kaikkien nähtäville.

 

Vuoden homopaikka

Nyt ollaan suurien kysymysten äärellä! Missä istuit, söit tai bailasit 2013? Me emme nyt mainitse nimiä. Ehdota sinä! Jokainen homobaari ja -yökerho on tärkeä!

 

Vuoden homotapahtuma

Homovuoteen 2013 mahtuu monen moista ja kokoista tapahtumaa. Mikä tapahtuma oli vuoden paras? Oliko se maan suurin Pride-tapahtuma Helsinki Pride? Uusi Pori Pride toi LGBT-näkyvyyden Pori Jazz -viikolle. Turun Seta järjesti tänä vuonna Vinokino-elokuvafestivaalin Turun ja Helsingin lisäksi myös Ouluun, Tampereelle ja Jyväskylään. Miss Gay -kilpailu debytoi kesällä ja Mr Gay -kilpailu villitsi jälleen.

 

Oli siinä shokkia kerrakseen, kun PMMP pillit pussiin pisti! Mutta oliko se vuoden eniten järkyttänyt uutinen? Kuva: Ville Juurikkala

 

Vuoden shokkiuutinen

Mikä uutinen vei aamukahvit väärään kurkkuun tämän vuoden aikana? Lakialoite Tasa-arvoisesta avioliittolaista pysähtyi eduskunnan lakivaliokuntaan. Timo Soini marssi Pariisissa tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. PMMP pisti pillit pussiin. Suosittu L-World klubi lopetti. Venäjällä tuli voimaan homojen oikeuksia rajoittava lainsäädäntö. Miltä tuntuivat olympiakomitean reaktiot kun LGBT-yhteisö kritisoi talviolympialaisten järjestämistä Venäjällä? Päivi Räsänen, totesi kesällä puheessaan homouden aiheuttavan kipua. Vuonna 2013 järjestettiin myös Hetero Pride.

 

Nimeä suosikkisi Suomen QX Gay Gaalaan!

QX Gay Gaalan ehdokasasettelu 2. – 15.12.2013. Äänestys 2. – 15.1.2014.

Suomen QX Gay Gaalan yhteistyökumppanit ovat KLM, Viking Line ja Vallila Interior, Scandic Hotels, yhteistyössä mukana myös a.k.a. Luova.

(päivitetty yhteistyökumppanit)