Ruotsissa hallinto-oikeus on ratkaissut erikoisen kiistan, joka on koskenut homoseksuaalisen miehen oikeutta harrastaa poroelinkeinoa.

Ruotsin televisio SVT kertoo tapauksesta, jossa Malån saamelaiskylässä asunut poromies on mennyt naimisiin toisen miehen kanssa.

Ruotsin poroelinkeinoa koskevan lain mukaan saamelaiskylät toimivat Suomen paliskuntien tapaan poronhoitoyksikköinä. Kylien jäsenten aviopuolisot ovat oikeutettuja poronhoitoon ja saamaan oman poromerkin.

Malån saamelaiskylä, samoin kuin saamelaisneuvosto, kuitenkin kielsivät poromiehen puolisolta, Andreas Naeseliukselta oikeuden. Kylä perusteli asiaa sillä, että alkuperäinen poromies asuu suurimman osan aikaa Tukholmassa, eikä hoida poroja riittävän laajassa mitassa.

Naeselius näki asian homoseksuaalien syrjintänä. Hän on tyytyväinen hallinto-oikeuden tuomioon.

– Ennen kaikkea siksi, että se (poronhoito) on suuri osa minun ja puolisoni kulttuuria ja kasvua. Lisäksi tiedän, että on monia muitakin poronhoitoa harrastavia homoseksuaaleja, jotka eivät uskalla kertoa asiasta. Ehkä tämä on heille pieni askel eteenpäin, Naeselius sanoi SVT:n haastattelussa.

Malån kylä kiistää, että kyse olisi ollut syrjinnästä. Kylän päällikkö Jan Rannerud perustelee kylän kantaa sillä, ettei poronhoitoa koskevia säädöksiä pidä höllentää, jotta poronhoitoon oikeutettujen ja siten porojen määrä kasvaisi kestämättömän suureksi.

Lähde: yle.fi