Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) kertoi Verkkouutisille, että mikäli kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista saisi eduskunnan enemmistön tuen, se edellyttäisi asian uudelleen arvioimista myös hallituksessa.

Kuva: Laura Kotila, Valtioneuvoston kanslia.

– Tietysti on niin, että me olemme sopineet hallitusneuvotteluissa, että hallitus ei anna tällaista lakiesitystä tällä hallituskaudella. Mutta on tietysti myös niin, että se on neuvottelujen paikka, jos asia etenisi niin, että enemmistö eduskunnasta päätyisi kannattamaan tätä aloitetta, Oikeusministeri pohdiskeli Verkkouutisille.

Vuonna 2011 hallitusneuvotteluissa tasa-arvoinen avioliittolaki jätetiin kristillisdemokraattisen puolueen vaatimuksesta pois hallitusohjelmasta. Tämän jälkeen joukko kansanedustajia teki lakialoitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Aloite hautautui lakivaliokuntaan ja se käsiteltiin julkisuuden paineessa vasta keväällä 2013, jolloin lakivaliokunta päätti olla ottamatta aloitetta käsittelyyn. Tämän jälkeen Tahdon2013-kampanjan avulla tasa-arvoisesta avioliittolaista tehtiin kansalaisaloite. Kansalaisaloite tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi luovutettiin eduskunnalle 13. joulukuuta.

Oikeusministerin mukaan on mahdollista, että lainvalmistelutyö voitaisiin aloittaa vaikka varsinaista hallituksen esitystä ei annettaisikaan. Riippuu kuitenkin pitkälle lakivaliokunnasta, kuinka kansalaisaloite tasa-arvoiseta avioliittolaista etenee eduskunnassa. Verkkouutisten mukaan ministeri uskoi, että valiokunta ottaa tällä kertaa aloitteen käsittelyyn. Ministeri ei kertonut Verkkouutisten haastattelussa omaa kantaansa avioliittolakiin, mutta totesi puolueensa Rkp:n olevan tällä saralla lainsäädännön edistämisen kannalla.

Hallituksen toinen jäsen kristillisdemokraattien Päivi Räsänen toivoo, että hallituksen kansanedustajat eivät tue tasa-arvoista avioliittolakia.

– Me olemme totta kai sitä mieltä, että tällaista ei pitäisi tulla. Mutta se mitä hallitusneuvotteluissa sovittiin, oli se, että hallitus ei tuo tällaista esitystä eikä hallitus ole sitä edistämässä, Räsänen totesi Verkkouutisille.

Eduskunta palaa lomalta helmikuun alussa.

Lähde: Verkkouutiset

http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/henriksson%20ja%20homoliitot-13272