Ensimmäinen suomalainen aktiivinen huippu-urheilija Ari-Pekka Liukkonen kertoi homoudestaan YLE:n Urheiluviikonloppu-ohjelmassa.

 

Ari-Pekka Liukkonen Lontoon olympialaisissa 2012. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

”Odotin vähän neutraalimpaa vastaanottoa. Ettei tämä nyt näin iso asia kuin ollut.”Totesi Liukkonen Helsingin Sanomille, jossa oli tänään Liukkoselle koko sivu. ”Ja ehkä tämä kertoo siitäkin, että urheilijat ovat turhaan peitelleet homoseksuaalisuuttaan. Nyt tuntuu, että suurimmalle osalle ihmisistä se on ok”, Liukkonen jatkaa.

Päivän Helsingin Sanomissa Liukkonen ja hänen valmentajansa Marko Malvela kertovat, että kaapista tulo sai vauhtia joulun alla. Liukkonen kertoi tuolloin lopulta mikä hänen mieltään painoi. Urheilija koki, että hän ei voinut elää kuten haluaisi. Tämän jälkeen miehet kävivät läpi miten asia hoidettaisiin ja mitä ulostulosta saattaisi pahimmillaankin seurata. ”Ihmisten suhtautumista on niin vaikea ennustaa”, totesi Malvela Helsingin Sanomille.

– Ihmisoikeudet menevät urheilun edelle,  totesi Liukkonen heti haastattelun alussa, viitaten talviolympialaisiin ja Venäjän homolainsäädäntöön. Liukkonen jatkoi vielä, että keskustelua näistä ei ole Suomessa juurikaan huippu-urheilun osalta käyty.

Ari-Pekka Liukkonen Lontoon olympialaisissa 2012. Kuva: Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

– Tämä on vain yksi osa minua, Ari-Pekka Liukkonen sanoi YLE:n haastattelussa ja toivoi, että asenneilmasto Suomessa kehittyy hyväksyvämpään suuntaan ja homoudesta tulee asia, josta ei tarvitse sen enempää keskustella.

Liukkonen kertoi heränneensä homoseksuaalisuuteensa yläasteiässä. Hän on kertonut asiasta perheelleen ja läheisilleen, jotka ovat suhtautuneet asiaan hyvin.

Sympaattinen olympiauimari kertoi myös YLE:lle haluavansa jossain vaiheessa löytää elämänkumppanin, mutta nyt hän keskittyy täysillä urheiluun ja haluaa voittaa 50 metrin vapaa-uinnissa maailmanennätyksen ja olympiakultaa ennätysajalla. Kultamitaliin on mahdollisuus 2016 Riossa.

Urheiluviikonlopun homokeskustelu on katsottavissa YLE Areenassa.

Liukkonen Berliinin World Cupissa kesällä. AP Photo/Gero Breloer/TT

Urheiluministeri Paavo Arhinmäki otti Liukkosen avautumisen lämpimästi vastaan. Ministeri antoi kommenttinsa YLE:lle ja korosti, että jokaisella yksilöllä tulisi olla oikeus olla oma itsensä. Ministeri totesi myös, että urheilumaailmassa urheilijan seksuaalisella suuntautumisella ei pitäisi olla mitään merkitystä.

Arhinmäki toivoi huippu-urheilijoiden avoimuuden vähentävän yhteiskunnan ennakkoluuloja.

Paavo Arhinmäki luovutti Vuoden homo -palkinnon Elias Koskimiehelle QX Gay Gaalassa Helsingissä reilu viikko sitten. Kuva: Tero Heino

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen pitää myös Ari-Pekka Liukkosen ulostuloa hienona esimerkkinä ja uimaria edelläkävijänä. STT:n mukaan Nieminen uskoo, että jonain päivänä urheilijan homous ei enää ole uutinen.