Helsinkiläinen homoyökerho dtm kertoi eilen, että sen mainos ei kelvannut Pietarin junassa jaettavaan lehteen. Allegro-magazine lehteä kustantavat yhdessä suomalainen VR ja Venäjän rautatiehyhtiö RZD.

Venäjällä viime kesänä voimaan tullut ns. homopropagandan kieltävä lainsäädäntö vaikuttaa konkreettisesti siis Suomessakin. Allegro-magazine lehden sisältö ei ole yksin suomalaisten päätettävissä ja venäläinen osapuoli ei homobaarin mainosta hyväksynyt.

Venäjän homolait estävät myös Helsingin kaupunkia markkinoimasta homoturisteille. Visit Helsinki -sivuilla on tietoa hlbti-matkailijoille muilla kielillä, mutta ei venäjäksi. Sivuston ylläpito on Suomessa, joten kyseessä on enemmän kaupungin oma valinta. Venäjän lait rajoittavat vain venäläisten toimijoiden toimintaa ja toimintaa Venäjällä.

Suomalaiset poliitikot ovat olleet kovin hiljaa Venäjän homovastaisesta lainsäädännöstä. Samoin yritykset. Poikkeuksena vaikenemisen säännöstä on yökerhosektori. Viime syksynä Adams-yökerhossa aloittanut KREML-klubi tukee venäläistä hltbti-järjestöä. Nyt myös dtm ilmoittaa aloittavansa tukikampanjan.

Dtm äänestettiin Vuoden homopaikaksi 2013. Palkinnot jaettiin QX Gay Gaalassa tammikuussa. Kuva: Tero Heino