Kahdeksan vuotta toiminut Helsingin Gayteatteri HGT ry lähtee kiertueelle maakuntiin ensimmäistä kertaa. Kiertueen aikana esitettävä teos on viime vuonna ohjelmistossa ollut Viinakortti. Sami Hilvon esikoisromaani kertoo homoista rintamalla. Miessuhteet rintamalla eivät olleet harvinaisia, mutta sodan jälkeen niistä vaiettiin.

 

Viinakortti on kertomus isoisän ja pojanpojan näkökulmasta. Suku vaikenee vaikeaksi koetusta asiasta, kahden miehen sodan aikana syttyneestä rakkaudesta asiasta. Urhon pojanpojalle Mikaelille isoisän ja tämän rakastetun Toivon menneisyys valkenee isoäidin hautajaisissa. Mikael huomaa jakavansa isoisänsä kanssa muutakin kuin isoisän jäämistöstä löytyneen viinakortin.

 

Sota-aikana rintamalla taistelivat ja maan puolustamiseen osallistuivat rinta rinnan niin homot ja heterot. Helsiingin Gayteatteri haluaa näytelmällään tuoda esiin myös tämän tosiseikan, josta ei juurikaan ääneen ole puhuttu.

 

Kirjailija Sami Hilvo on iloinen siitä, että hänen esikoisteoksensa saa näytelmän muodossa näkyvyyttä myös Helsingin ulkopuolella. HGT:n näytelmä itsekin nähnyt Hilvo toteaa, että esitys koskettaa monella tavalla, kerrottaan HGT:n tiedotteessa.

Kuva: HGT / Juhani Rummakko

HGT:n Viinakortti kiertueella 10. – 17.5.2014 Turku, Jyväskylä, Tampere.