Helsinki Pride 2014 avattiin eilen painavalla asialla työelämästä. Kolmen sepän aukiolla kuultiin useita puheenvuoroja festivaalin tämän vuoden teemaan liittyen. Tunnelmaa kevensi Roosa Rechardtin musiikki ja islantilaisen drag king -ryhmä Pörupiltarin nopea esiintyminen.

Tilaisuuden avasi tapahtuman tuottaja Senni Moilanen, joka kiitti erityisesti festivaalin järjestelyihin osallistuneita vapaaehtoisia. Tämän jälkeen kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov, joka toimii myös tapahtuman suojelijana, puhui syrjimättömyyttä tukevan lainsäädännön puolesta. Lainsäädännön lisäksi hän korosti yhteisöllisyyden merkityksellisyyttä työpaikoilla ja ”yhteistä voimaa”, jonka avulla taistella rakenteellista syrjintää ja vanhakantaisia normeja vastaan.

HeSetan puheenjohtaja Olli Pekka Koponen jatkoi HLBTI -henkilöiden asemasta työelämässä ja vaati sen parantamista. Lisäksi hän heitti Helsingin kaupungille haasteen liittyä eurooppalaiseen sateenkaarikaupunkien verkostoon. HeSetan toiminnanjohtaja Merja Kähkönen puhui tasa-arvolain ja yhdenvertaisuuslain uudistamisesta ja edellytti syrjityn suojan laajentamista. Lisäksi hän otti esiin ajankohtaiset kysymykset tasa-arvoisesta avioliittolaista ja uudesta translaista. Kähkönen ilmaisi erityisen huolensa transihmisten ihmisoikeustilanteesta. Tasa-arvoisesta avioliittolaista keskustellaan tänään iltapäivällä myös eduskunnan täysistunnossa.

Yleisön odottaessa kaupunginjohtajaa islantilainen drag king -ryhmä Pörupiltar pamahti paikalle promoamaan Homo Erectus -esitystään. Kuuma poikaporukka ”breikkasi” Kolmen sepän aukiolla Usherin tahtiin.

 

Jussi Pajusen puhe alkoi, kuten kaupunginjohtajalta voi odottaa: ”Helsinki on avoin, hauska ja toimiva kaupunki”. Avoimuus oli Pajusen puheen punainen lanka, ja se on sekä kaupungin että Priden tavoitteena. Avoimuus puolestaan näkyy Pajusen mukaan yhteisöllisyytenä ja osallisuutena. Hän kehui Pridea hienona esimerkkinä yhteisöllisyydestä ja tapahtumasta, joka kutsuu ihmisiä tänne viihtymään.

 

Roosa Rechardtin keikka alkoi ”Pride-biisillä” ja päättyi venäläisduo t.A.t.U:n ”Not gonna get us” -koveriin terveisinä rajan taakse.

 

Sateenkaarilippu liehuu Pride-viikolla kaupungin yllä

Tsekkaa myös videotaltiointi tilaisuudesta täällä: