Eduskunnan lakivaliokunta hylkäsi tänään aamulla äänestyksessään selkeällä enemmistöllä tasa-arvoisen avioliittolain numeroilla 10-6.

Lakivaliokunnan jäsenistä tasa-arvoista avioliittolakia kannattivat Aino-Kaisa Pekonen (vas.), Stefan Wallin (rkp.), Johanna Ojala-Niemelä (sd.), Kristiina Salonen (sd.), Oras Tynkkynen (vihr.) ja Jaana Pelkonen (kok.).

Vastaan äänestivät Kaj Turunen (ps.), Arto Pirttilahti (kesk.), Markku Mäntymaa (kok.), Anne Holmlund (kok.), Kari Tolvanen (kok.), James Hirvisaari (muutos 2011), Ari Torniainen (kesk.) ja Peter Östman (kd). Lisäksi vastaan äänestivät varajäsenenä istunut Eeva-Marja Maijala (kesk.) ja Mika Niikko (PS).

Joukko valiokunnan jäseniä jättää mietinnöstä eriävän mielipiteen, joka kannattaa aloitteen säätämistä laiksi. Aloitteen tie ei katkea tähän, mutta sen matka eduskunnan käsittelyssä pitkittyy. Eriävä mielipide käsitellään toisessa valiokunnassa, joka voi vielä esittää aloitteen säätämistä laiksi.

Setan pääsihteerin Aija Salon mukaan on valitettavaa, että lakivaliokunta päätyi kielteiseen mietintöön. ”Asian käsittelyä on tunnuttu pitkittäneen tietoisesti. Toivomme, että lakivaliokunta valmistelee mietintönsä kesätauon jälkeen mahdollisimman nopeasti, jotta asia saadaan eteenpäin ja uuteen valiokuntaan. Syksyllä on päästävä jo äänestämään laista suuressa salissa.”

Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa tasa-arvoinen avioliittolaki ei ole voimassa. Vastaava lainsäädäntö on jo todellisuutta kaikissa muissa Pohjoismaissa, Ranskassa, Espanjassa, Belgiassa, Hollannissa, Portugalissa. Euroopan ulkopuolella homopareilla on mahdollisuus avioliittoon Argentiinassa, Uudessa-Seelannissa, Uruguayssa, Etelä-Afrikassa, Kanadassa ja osassa Yhdysvaltain osa-valtioita.

Lakialoitteen arvioidaan saapuvan eduskunnan täysistunnon käsittelyyn syksyllä. Eduskunta voi yhä päättää lain hyväksymisen puolesta.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Yle, Seta

Vasemmistoliiton kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen twiitti tänään aamulla.

Pääminsteri twiittasi tukensa avioliittolaille.

Lakivaliokunnan jäsen, ainoa lain puolesta äänestänyt kokoomuslainen Jaana Pelkonen purki tuntemuksiaa tuoreeltaan Twitterissä.