Vuoden homolta Elias Koskimieheltä ilmestyi torstaina hänen ensimmäinen romaaninsa Ihmepoika. Ohjaaja käskikirjoittaja ja kirjailija Elias Koskimies kertoi YLE:n Puheen Aamussa Juuso Pekkiselle kirjan taustoja.

Ihmepoika on Koskimiehen henkilökohtaisin teos, hän kertoo YLE:lle. Aikaisempien liikkuvaa kuvaa olevien töidensä Likainen pommi elokuvan, I’ve Only Just Begun lyhytelokuvan ja Päivät kuin unta TV-elokuvan Koskimies kertoo olevan kapinatöitään. Mukana on ollut henkilökohtaista, mutta se on ollut piilossa.

Ihmpoika oli Koskimiehelle itselleen erilainen teos. Paitsi, että nyt kyseessä oli kirjallinen teos, se oli myös intiimimpi. Ihmepoika on kuitenkin kirjoitettu lukijalle, toteaa Koskimies. Tarinasta hän halusi tehdä suoraviivaisen. ”Teos ei ole vaikea”.

Elias Koskimies menetti isänsä 14-vuotiaana, joka muutti koko hänen elämänsä kurssin.

(Kuva: Gummerrus / Anton Sucksdorff)

”Läheisen menettäminen koskettaa jokaista meistä”. ”Vaikkka kertoja on erikoinen teinipoika, maailma on silti tunnistettava aika monelle,” kuvaa Koskimies teostaan. Vaikka Ihmpoika on henkilökohtainen ja henkilöhahmo on lähellä Koskimiestä itseään, muut henkilöhahmot ovat väritettyjä, ”haluan suojella perhettäni”.

”On helppo fantasioida, että elämä olisi eriliainen, jos isä ei olisi yllättäen kuollut”.

Hän kuitenkin toteaa, että oma sisin, se ydin on kuitenkin ollut samanlaisena olemassa ja hän olisi tehnyt samat asiat ja ratkaisut vaikka isä olisikin elossa.

”On kaunista ajatella, että olisi elänyt kiltimmin, mutta I don’t think so” toteaa Koskimies haastattelussa nauraen.

Aika kultaa muistot ja se on hyvä ja kaunis asia. Varhain poismennyt vanhempi on helppo fantasioida täydelliseksi ihmiseksi ja isäksi, kuin että tämä olisi ollut äreä aamuisin ja tyrmistynyt poikansa Vuoden homo -tittelistä, toteaa Koskimies.

 

Elias Koskimies valittiin Vuoden homoksi QX Gay Gaalassa tammikuussa. Kuva: Karo Holmberg / QX.

Kun vanhempi kuolee lapsen ollessa murrosiässä, jotkut alkavat kapinoida rajusti, itse hain toisen tien, koin, että nyt on oltava nätisti, kun on näin ikävä asia tapahtunut, kuvaa Koskimies reaktiotaan isänsä kuolemaan. Tämä aiheutti tunteiden patoutumista ja kapina tuli lopulta myöhemmin.

Kustantajan kuvauksen mukaan ihmepojan perheen yllä lepää yhä raskaana kahden vuoden takainen tragedia: isän äkillinen kuolema sai heidät kaikki sekaisin. Isä oli vähän etäinen mutta lempeä piipunpolttaja, perheen koossa pitävä voima. Isä oli se, joka olisi halunnut rakentaa taloon tornin, mutta äiti tahtoi pesukoneen.

Ihmepoika haaveilee New Yorkista ja kansainvälisestä megajulkisuudesta. Huoneen seinät on peitetty Madonnan kuvilla. Kirjan päähenkilö kasvaa kohtaamaan oman erilaisuutensa.

Kirja on kirjoitettu New Yorkissa, mikä on Koskimiehelle pakopaikka ja unelmien keskus. Kolme kuukautta hän eli vaikeuksitta unelmiensa arkielämää New Yorkin alakapungissa. Ihmepoika kuitenkin kuvaa metropolia 80-90 -luvun vaihteessa, kun se oli nykyistä rankempi paikka.

Ihmepoika on juuri ilmestynyt Gummerruksen julkaisemana.

 

Lue myös: Vuoden homo haavematkallaan

Haastattelu on kuunneltavissa YLE Areenassa.