Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on ollut eduskunnan käsittelyssä liki vuoden. Kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle joulukuussa 2013. Sen jälkeen se lähetettiin normaalimenettelyn mukaan lakivaliokuntaan valmisteltavaksi.

Kansalaisaoite merkittiin saapuneeksi lakivaliokuntaan 21. helmikuuta. Sen jälkeen lakivaliokunta on paneutunut avioliittolain muutoksen perusteellisesti ja kuullut poikkeuksellisen suuren määrän eri tahojen lausuntoja. Vielä viime viikon perjantaina 7. marraskuuta lakivaliokunta otti vastaan Suomen Evankelinen Allianssi ry:n vetoomuksen tasa-arvoista aviliittolakia vastaan.

Perjantaina 7. marraskuuta lakivaliokunta ei enää kansalaisaloitteen tullessa esityslistalta käsittelyvuoroon, ollutkaan päätösvaltainen ja asian käsittely lykättiin eiliseen 11. marraskuuta kokoukseen. Eilen asian käsittely jälleen keskeytettiin ja sitä on määrä jatkaa tänään klo 9.30 alkaen.

Kesän ja syksyn aikana on tiedotusvälineissä ja Tahdon2013-kampanjan sivuilla yleisesti arveltu kansalaisaloitteen pääsevän lakivaliokunnasta eduskunnan täysistunnon käsittelyyn syksyn aikana, tarkemmin viikoilla 46 – 47, siis tämän tai ensi viikon aikana.

Nyt alkaa jo jännittää toteutuuko tämä vai lykkäytyykö käsittely edelleen. Ennen kansalaisaloitetta kansanedustajat tekivät oman aloitteen tasa-arvoisesta avioliittolaista, joka hautautui lakivaliokuntaan, kunnes mediakohu nosti asian esiin.

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) vastustaa itse henkilökohtaisesti tasa-arvoista avioliittolakia.

Onko kyseessä taktinen viivyttely, jossa kansalaisaloitetta pidetään lakivaliokunnassa niin pitkään, että eduskunta ei ehdi käsitellä sitä ennen vaalitaukoa. Tällöin kansalaisaloite raukeaa. Seuraavasta eduskunnasta ennustetaan tulevan porvarienemmistöinen, jossa tasa-arvoinen avioliittolaki ei koskaan tulisi menenään läpi.

Kansalaisoitteen etenemistä voi seurata eduskunnan sivuilla.