Eduskunnan lakivaliokunta päätti tänään esittää eduskunnan täysistunnolle tasa-arvoisen avioliittolain hylkäämistä. Aloitteen hylkäämistä ehdottava kanta voitti valiokunnan äänestyksessä täpärästi 9-8.

Lakivaliokuntaan kuuluu neljä kokoomuksen kansanedustajaa. Vain Jaana Pelkonen kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia. Markku Mäntymaata sijaistanut Kalle Jokinen, Kari Tolvanen ja Anne Holmlund ovat lakia vastaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on useasti puhunut tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Kokoomuksessa kansanedustajat saavat äänestää omantuntonsa mukaan, toisin kuin perussuomalaiset. Mutta onko tässä silti jälleen kyse mielikuvapolitiikasta? Sateenkaarta taivaalle maalailemalla saadaan homojen ääniä, mutta kun on tekojen aika toimitaan patavanhoillisesti.

Lakivaliokunnan jäsen Arja Juvonen imoitti keskiviikkona blogissaan, että hän ei ole paikalla tämänpäiväisessä kokousessa. Juvonen kannatti aikaisemmin vaalikonevastauksissaan tasa-arvoista avioliittolakia. Juvonen kuuluu perussuomalaisiin ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on selkeästi ilmaissut, että lakia ei tule hyväksyä.

Lakivaliokunnassa olevat keskustapuolueen kansanedustajat olivat hekin avioliittolain muuttamista vastaan.

Eduskunnan täysistunto äänestänee avioliittolaista ensi viikon perjantaina.

Nyt lakivaliokunnassa vähemmistöön jääneet kansanedustajat jättivät mietintöön vastalauseen. Äänestyksessä eduskunnassa ovat vastakkain valiokunnan mietintö ja vastalause.

– Kansanedustajien vastalause on aloitteen uusi mahdollisuus. Toivoa ei ole vielä menetetty, Tahdon2013-kampanjan poliittisen vaikuttamisen koordinaattori Milla Halme toteaa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki olisi hyväksytyksi tullessaan Suomen ensimmäinen kansalaisaloitteesta alkunsa saanut laki.

Tahdon2013-kampanja alkoi 19.3.2013. Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista keräsi 166 851 kannatusilmoitusta ja se luovutettiin eduskunnan puhemies Eero Heinäluomalle 13. joulukuuta 2013.

Enemmistö suomalaisista (65 %) kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia.

Toteutuessaan lakimuutos mahdollistaisi samaa sukupuolta olevien parien avioliiton sekä antaisi mahdollisuuden hakea adoptiota pariskuntana.

Lähteet: Tahdon2013HS.fi

Tuore Me tahdomme -kampanja on vajaan viikon aikana saanut useita suuryrityksiäkin ilmaisemaan tukensa tasa-arvoiselle avioliittolaille.