Uusimpien tietojen mukaan avioliittolaki saattaa mennä läpi eduskunnassa. Eduskunta äänestää asiasta perjantaina.

Ilta-Sanomat uutisoi eilen STT:n tekemästä kyselystä, jonka perusteella laki menisi täpärästi läpi. Kaikkiaan 199 kansanedustajasta STT:lle vastasi 124, heistä 64 kannattaa ja 46 vastustaa avioliittolain muutosta. Ratkaisevassa asemassa ovat ne kansanedustajat, jotka eivät ilmoita kantaansa, 11  edustajaa,  tai eivät vielä tiedä sitä, 2 edustajaa.

Helsingin Sanomat selvitti myös kansanedustajien tämän hetkistä kantaa. Selvää on nyt, että äänestyksestä on tulossa äärimmäisen tiukka.

Helsingin Sanomien eri vaalikoneista ja muista lähteistä keräämien tietojen perusteella 99 kansanedustajaa olisi julkisesti lain puolesta ja 86 julkisesti vastaan. Mitä 14 kansanedustajaa äänestää, on arvoitus ja heidän äänensä ovat ratkaisevassa asemassa. Suurin osa heistä kuitenkin tietää jo kuinka aikoo äänestää, mutta ei halua kertoa sitä julkisesti.

Kuvakaappaus Helsingin Sanomien artikkelista tänään (25.11.2015). Kuva hs.fi

Helsingin Sanomien mukaan 14 ratkaisevaa kansanedustajaa ovat Arja Juvonen (ps), Sanna Lauslahti (kok), Seppo Kääriäinen (kesk), Anne Kalmari (kesk), Aila Paloniemi (kesk), Timo Korhonen (kesk), Timo Heinonen (kok), Tuomo Puumala (kesk), Marjo Matikainen-Kahlström (kok), Ilkka Kanerva (kok), Jukka Kopra (kok), Matti Saarinen (sdp), Pertti Salolainen (kok), Jari Myllykoski (vas).

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on vaatinut edustajia äänestämään lainmuutosta vastaan, mikä asettaa paineita vaalikoneessa lainmuutosta kannattaneelle Arja Juvoselle.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen äänestää avioliittolain muutttamista vastaan. Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb sen sijaan on useasti itse antanut tukensa tasa-arvoiselle avioliittolaille.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne on vedonnut voimakkaasti puolueensa kansanedustajiin, jotta nämä äänestäisivät lainmuutoksen puolesta.

Selkeimmin yhtenä rintamana avioliittolain muuttamisen puolella ovat vihreät ja vasemmistoliitto.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat