Sunnuntain Helsingin Sanomat kertoo venäläisestä homoparista Vasili Kolesnikovista ja Vladimir Naumovista, jotka ovat syyskuusta alkaen odottaneet Suomessa turvapaikkaa.

Haastattelussa miehet kertovat joutuneensa väkivallan uhreiksi ja perheidennsä hylkimiksi jo aikaisemmin. Venäjän poliisia eivät homon tekemät rikosilmoitukset kiinnosta. Poliisi ei edes esitä, että kiinnostaisi, vaan homoja pidetään avoimesti lainsuojattomina.

Heinäkuun 5. päivä viime kesänä Naumov ja Kolesnikov kertovat Helsingin Sanomille kotiin tullessaan nähneet, kuinka asunnon ovi oli murrettu auki ja siinä luki ”homo”.

Miehet keräsivät tärkeimmät tavaransa Pietarin asunnostaan, jättivät kissansa, menivät yöksi hotelliin ja ottivat ensimmäisen mahdollisen lennon pois Venäjältä. Miehet saapuivat Tukholmaan 6. heinäkuuta, mistä viranomaiset siirsivät heidät syyskuussa Suomeen Konnunsuolle odottamaan turvapaikkapäätöstä.

Helsingin Sanomien artikkelissa ei kerrota, miksi miehet lähetettiin Ruotsista Helsinkiiin.

Helsingin Sanomat on kysynyt miesten tekemien rikosilmoitusten perään Pietarin poliisilta, joka ohjasi asian Moskovaan. Vastausta ei Helsisingin Sanomat ole saanut.

HS:n juttu (maksumuurin takana).