Hallitusneuvottelujen hyvinvointityöryhmä työnsi avioliittolain käsittelyn puheenjohtajille, koska se ei kuulu uuden hallituksen kärkihankkeisiin. Marraskuun äänestyksessä puheenjohtajakolmikosta vain Alexander Stubb oli sukupuolineutraalin lain kannalla.

 

Mitä sukupuolineutraalille avioliittolaille puheenjohtajien käsittelyssä tapahtuu, hyvinvointityöryhmään osallistunut Annika Saarikko (kesk.)?

 

– Kaikkeen valmistelussa olevaan ei otettu [työryhmässä] kantaa. Siitä minulla ei ole tietoa, kävivätkö puolueen puheenjohtajat keskustelua [avioliittolaista] tässä hallitusneuvotteluvaiheessa. Ymmärtääkseni eivät. Puheenjohtajilta on aiheesta hyvin erilaisia lausuntoja.

 

Voiko kansalaisaloitteesta sysäyksen saaneen lain tie päättyä Sipilän, Soinin ja Stubbin pöydälle?

– Eduskunnasta on päätös tasa-arvolain toteutumisesta. Se tarkoittaisi muutoksia moniin lakeihin. Uusi hallitus tuo näistä [muutoksista] esitykset aivan normaalilla tavalla, jos se niin päättää. En ennusta siitä mitään.

 

Sukupuolineutraalin lain kohtalo on uuden hallituksen puolueiden keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen käsissä. Puheenjohtajista Sipilä ja Soini vastustivat lakiuudistusta. Nähtäväksi jää, painaako jatkossa puheenjohtajien kanta vai kunnioittavatko he edellisen eduskunnan tahtoa.

yle.fi