Eduskunta hyväksyi tasa-arvoisen avioliittolain marraskuussa äänin 105-92. Laki ei ole vielä voimassa. Lain on määrä astua voimaan maaliskuussa 2017. Tai sitten ei.

Aito avioliitto -kansalaisaloitteen tarkoitus on kumota tasa-arvoinen avioliittolaki. Tämä vasta-aloite on nyt ylittänyt vaaditun 50 000 kannattajan rajan ja se siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi. Eduskunnan on asia myös käsiteltävä.

Nykyisen eduskunnan äänet jakautuisivat todennäköisesti toisin kuin marraskuussa 2014. Tasa-arvoista avioliittolakia selkeimmin vastustastaneet perussuomalaiset ja keskusta ovat nyt suurimmat puolueet.

Nähtäväksi jää miten eduskunta suhtautuu kansalaisaloitteen vasta-aloitteeseen. Lainsäädännön puolesta, prosessina, tasa-arvoinen avioliittolaki voidaan kumota, vaikka se ei vielä ole voimassa.

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen arveli Ylelle, että vasta-aloite on lakivaliokunnassa joidenkin kuukausien päästä, kunhan se on ensin tarkastettu oikeusministeriössä.

Lakivaliokunta vastaa vasta-aloitteen käsittelystä eduskunnassa. Ylen vaalikoneen vastausten perusteella enemmistö lakivaliokunnan jäsenistä olisi kuitenkin tasa-arvoisen avioliittolain kannalla. Lakivaliokunnan puheenjohtana on kokoomuksen Kari Tolvanen, joka äänesti edellisessä eduskunnassa tasa-arvoista avioliittolakia vastaan.

Päivitetty 20.7.