Tukholman prideviikon alla julkaistu tuore tutkimus kertoo, että pridetapahtumaan osallistuu suurin joukoin valtaväestöä. Maanantaina 27. heinäkuuta julkaistut tulokset kertovat, että 43 % viime vuonna (2014) Tukholman Pridekulkueeseen osallistuneista oli heteroita.

Tukholman pridekulkueen starttipaikalla 2012. Kuva: Sami Montell

Göteborgin yliopiston tutkijat jakoivat 810 kyselylomaketta tapahtuman aikana, vastausprosentti oli 29 %. Tutkimus on osa laajempaa vertailevaa tutkimusta, jossa tutkitaan pridekulkueisiin osallistujia kuudessa Euroopan maassa, Ruotsissa, Italiassa, Alankomaissa, Sveitsissä, Briteissä ja Tsekeissä.

Tukholman pridekulkueen heterovahvuus eroaa huomattavasti Lontoon lukemista, jossa heteroita oli kulkueessa noin kolmannes vähemmän, 16 %.

Tutkija Mattias Wahlströmin mukaan heteroiden suuri määrä Tukholman pridekulkueessa johtuu osaksi tapahtuman järjestäjän antamista signaaleista ja siitä, että seksuaalivähemmistöjen asiat ovat vahvasti koko kansan asia.

Tukholman pridekulkueen osallistujista 59 % oli naisia, 34 % miehiä.  Yksi kolmesta kertoi osallistuneensa tapahtumaan spontaanisti. Seitsemän kymmenestä kertoi osallistuneensa aikaisemminkin.

Tukholman prideviikko huipentuu lauantaina 1. elokuuta kulkueeseen, johon odotetaan 40 000 osallistujaa ja 400 000 katsojaa.

Lähde: Svenska Dagbladet