Voivatko valkoihoiset heteromiehet suudella toisiaan ilman, että ovat homoja? Jane Wardin tuore kirja Not Gay: Sex Between Straight White Men keskittyy heteromiesten väliseen seksiin.

Kirja purkaa myytit heteromiesten välisestä seksistä ja kertoo sen olevan täyttä totta. On oppilaitosten ja armeijan sisäänpääsyriittejä, joissa tuoreiden tulokkaiden on tartuttava toistensa peniksiin ja laitettava sormensa ryhmänjäsenensä anukseen. Seuranhakuilmoituksissa heteromiehet etsivät toista masturboimaan kanssaan. Pitkä historiallinen ilmiö ovat myös yleisistä käymälöistä toisten miesten seuraa etsivät heteromiehet.

Ward kuvaa kirjassaan, että harrastamalla seksiä keskenään valkoihoiset heteromiehet käyttävät valkoihoisuuttaan ja maskuliinisuuttaan korostamaan heteroseksuaalisuuttaan. Ymmärtämällä seksin toisen miehen kanssa olevan merkityksetöntä, vahinko tai tarpeellistakin, valkoihoiset heteromiehet voivat suorittaa homoseksuaalisen kontaktin heteroseksuaaleilla tavoilla. Näissä tapauksissa kyseessä ei ole hairahdus homompaan elämäntapaan tai kätketyn himon toteuttaminen. Wardin mukaan kyseessä on ihmisille tyypillinen liukuma seksuaalisessa halussa.

Wardin tarjoaa uuden tavan tarkastella heteroseksuaalisuutta, ei ole homoseksuaalisuuden vastakohtana tai homomoseksuaalisuuden puuttumisena, vaan omana tapanaan harrastaa homoseksiä. Tapana, jota värittävät teeskentely ja valkoihoisuuteen ja heteroseksuaalisuuteen liittyvä etuoikeutettu asema.

Jane Ward on naistutkimuksen apulaisprofessori Kalifornian yliopistossa. Wardilta on aiemmin ilmestynyt teos Respectably Queer 2008.

Not Gay: Sex Between Straight White Men on osa Sexual Cultures julkaisusarjaa.