Palkansaajien keskusjärjestöt SAK, Akava ja STTK vetoavat syrjintää koskevan pelon poistamiseksi työpaikoilta.

Vaikka työpaikalla ei ilmenisi suoranaista syrjintää, työntekijä saattaa silti pelätä joutuvansa epäasiallisen käytöksen kohteeksi tai jäävänsä työyhteisössään ulkopuoliseksi.

– Moni seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustaja pelkää olla oma itsensä esimiesten, työkavereiden tai asiakkaiden edessä. Pelko johtuu usein aiemmasta epäasiallisesta kohtelusta, Akavan asiantuntija Miika Sahamies sanoo.

 

Kuva 2010 Helsinki Prideilta. Kuva: Sami Montell

 

STTK:n lakimies Anja Lahermaa tähdentää luottamuksen ja avoimuuden merkitystä työntekijöiden kokeman pelon vähentämisessä.

– Liian moni tekee olettamuksia esimerkiksi työkaverin tai alaisen perhesuhteista tämän iän ja sukupuolen perusteella. Oletukset muuttuvat helposti ennakkoluuloiksi ja lisäävät pelon ilmapiiriä työpaikalla.

Viime vuoden alussa voimaan tullut yhdenvertaisuuslaki lisää työnantajan velvollisuutta edistää yhdenvertaisuutta ja poistaa syrjintää. Kaikissa vähintään 30 työntekijän työpaikoissa on oltava yhdenvertaisuussuunnitelma viimeistään vuoden 2017 alussa.

– Yhdenvertaisuussuunnitelmaan on hyvä kirjata myös toimet syrjintää koskevan pelon poistamiseksi. Pelon häivyttäminen lisää työpaikan tuottavuutta ja edistää henkilöstön työssä jaksamista, SAK:n lakimies Anu-Tuija Lehto toteaa.