Pian viime lauantain Helsingin pridekulkueen jälkeen nousi suuri kohu kulkueessa virkapuvussaan marssineesta ylikersantti Juho Pylvänäisestä. Kommentointi asiassa räjähti sosiaalisessa mediassa.

Kiista tiivistyy siihen onko pridekulkue mielenosoitus tai ylipäänsä sellainen kannanotto, joka voidaan mieltää poliittiseksi. Ja eihän se ole. Sellaiseksi sitä kuitenkin yritetään värittää ja sitä kautta tuomita osallistuminen virka-asussa. Pridessa kyse on ihmisoikeuksista, ei politiikasta tai etujen ajamisesta.

Hämmennystä lisäsivät puolustusvoimien hapuilevat kannanotot. Ensin tuli tiistaina julkisuuteen YleX:n puolustusvoimien tiedottaja Henrik Gahmbergin kannanotto.

– Emme näe tarkoituksenmukaisena ja suotavana, että yksittäinen sotilas esiintyisi sotilaspuvussa vapaa-ajalla vastaavanlaisissa tilaisuuksissa, koska silloin sen perusteella sotilaan käyttäytymisellä ja esiintymisellä luodaan vastaavalla tavalla kuvaa puolustusvoimista.

Meni yö ja koitti keskiviikko. Puolustusvoimien viestintäjohtaja Jan Engström tarkensi edellisen päivän lausuntoa, joka katsottiin tarpeettoman tiukaksi, pridekulkueeseen osallistuminen on jokaisen sotilaan omassa harkinnassa. Perusteluna oli juurikin se, että pride ei ole lähtökohtaisesti mielenilmauksellinen.

Ilta-Sanomille antamassaa lausunnon tarkennuksessa Engström toteaa silti, että puolustusvoimat ei osallistuisi prideen viranomaisena, koska se ei kuulu puolustusvoimien lakisääteisiin tehtäviin.

Toivottavasti tämäkin seikka tarkentuu ja valtion virka-asuissa marssivat tulevat osaksi pridekulkuetta Suomessakin. Ruotsissa sekä poliisi että puolustusvoimat osallistuvat prideen virallisina tahoina.

Ylikersantti Juho Pylvänäinen otti marssillaan kantaa syrjivää ja homovastaisuutta viljelevää armeijakulttuuria kohtaan. Eikä suotta, kuten saimme tässä sopassa huomata.

Juho Pylvänäinen puolustusvoimien virka-asussa ja vielä sateenkaarilippu kädessään. Kuva: Instagram/Helsinki Pride

 

 

Monissa muissa maissa armeijan henkilökunnan osallistuminen pridekulkueisiin on jo tapa. Miten Suomi voi tässä olla eri leiriä? Kuvassa Ruotsin puolustusvoimien henkilökuntaa Karlskronan pridekulkueessa 2015. Kuva: Mats Nordström

Lähteet: Yle.fi