Porissa on tänään keskiviikkona keskusteltu suomalaisen yhteiskunnan arvopohjasta ja sen muutoksista.

Kuvituskuva, kuva: Sami Montell

Suomalaisille tärkeimmät arvot ovat rehellisyys, auttamisen halu ja anteeksianto, sosiaalipsykologian emeritusprofessori Klaus Helkaman tutkimuksen mukaan.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Aino-Kaisa Pekosen mielestä nykyilmapiirissä hyökätään helposti ja provosoidaan, hänen mukaansa vihapuheen tilalle on tullut sotapuhetta. Pekonen kaipaisinkin yhteiskunnalliseen keskusteluun enemmän vastaantuloa.

Setan hallituksen jäsen Emil Bulut toi esiin arvojännitteen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ja maahanmuuttajien välillä.

– Maahan­muut­ta­jien parissa voi olla homofobiaa lietsovia puheenvuoroja, ja seksu­aa­li­vä­hem­mis­töjen parissa tästä syystä muuka­lais­vihaa, Bulut sanoi Suomenmaan mukaan.

Seta ry järjesti yhdessä Suomi Areenan kanssa keskustelun arvoista Suomessa. Keskustelumassa olivat kansanedustajat Aino-Kaisa Pekonen ja Matti Vanhanen, Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm ja Seta ry:n hallituksen jäsen Emil Bulut. Keskustelua veti Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen nuorisotoimenjohtaja Tommi Laitio.

Keskustelusta on Linda Saukko-Raudan hieno visualisointi.

Lähteet: suomenmaa.fi, seta.fi