Inhimillisen kärsimyksen lisäksi homofobia tulee myös taloudelle kalliiksi. Tähän tulokseen on tullut YK:n tutkija Erik Lamontagne. Pelkästään länsimaissa menetetään yli 45 miljardia euroa bruttokansantuotteesta joka vuosi.

Lamontagnen vielä julkaisemattoman tutkimuksen mukaan homofobinen lainsäädäntö ja sosiaaliset normit voivat aiheuttaa Länsi-Euroopan valtioille ja Pohjois-Amerikalle 45 miljardin euron menetykset bruttokansantuotteeseen joka vuosi. Saharan eteläpuolisissa maissa menetys voi olla jopa 4,5 miljardia euroa. Maailmanlaajuinen kustannus voi olla jopa 108,5 miljardia euroa.

Eri tekijät, kuten syrjivät palkkakäytännöt, epätasa-arvoinen palkkaus ja lyhyempi eliniänodote aiheuttavat sen, että seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset eivät ehkä ansaitse kuten heidän pitäisi – ja se hidastaa maailmantaloutta vuosittain tähtitieteellisellä summalla.

Tämä on silti vasta alkuasetelma. Lamontagnen tulokset perustuvat vain homomiehiin ja muihin miehiin, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa.

– Nämä luvut aliarvioivat seksuaalisen suuntautumisen leiman todellisen kustannuksen, Lamontagne sanoi sähköpostissa Business Insideri -lehdelle.

– Luvu olisivat suuremmat, jos voisimme laskea mukaan LBTI:t ja feminiiniset miehet.

Transsukupuolisista ei ole riittävästi dataa, ja se rajoittaa tutkimusta, Lamontange sanoo ja kertoo yrittävänsä huomioida heidät tulevassa mallissa.

Homofobia voi aiheittaa pienemmät tuot ja vähemmän työmahdollisuuksia. Tämä taas tarkoittaa vähemmän rahaa valtion bruttokansantuotteeseen.

Tutkimuksen mukaan Yhdysvalloissa homo- ja bi-miehet ansaitsevat 10 – 32 prosenttia vähemmän kuin yhtä pätevät heteromiehet. Toisen tutkimuksen mukaan naiset, joiden epäiltiin kuuluvan seksuaalivähemmistöihin työhakemuksensa perusteella, saivat 30 prosenttia harvemmin kutsun jatkoon. Yhdysvalloissa on yhä myös osalvaltioita, joissa työstään voi saada potkut seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Seksuaalivähemmistöjen syrjintä on myös yhdistetty lyhyempään elinikään. Leimautuminen aiheuttaa mielenterveyden ongelmia ja altistaa itsemurhayrityksille valtaväestöä useammin. Lisäksi voi joutua viharikoksen uhriksi. Osassa maailman valtiosta homoseksuaalisuudesta voidaan tuomita vankilaan ja 10 maassa siitä voidaan tuomita kuolemaan.

– Ekonomistille eliniänodote on elämä, jolla voi ansaita rahaa, Lemontagne toteaa.

Lähde: Business Insider