Keskiviikkona (30.11.) Vitit Muntarbhorn avasi ILGAn maailmankonferenssin Bangkokissa. Muntarbhorn on YK:n ensimmäinen hbt-ihmisten syrjintää valvova asiantuntija.

Kuvan keskellä Vitit Muntarbhorn kiinalaisten ILGAn edustajien kanssa. Kuva: AP Photo/Dake Kang/TT

Keskiviikkona ILGAn konferenssin avauspuheenvuoron piti thaimaalainen juristi Vitit Muntarbhorn. Hän on YK:ssa ensimmäinen, jonka tehtävänä on seksuaaliseen suuntautumiseen ja identiteettiin liittyvien ihmisoikeusasioiden seuranta. Tehtävä perustettiin kovan vastarinnan jälkeen vasta viime viikolla. Afrikan maiden ryhmä pyrki estämään tehtävän perustamisen.

ILGAn maailmankonferenssi on järjestyksessä 28., osanottajia on 700 ILGAn kuudesta eri paikallisojärjestöstä. Kyseessä on historian suurin ILGAn konferenssi. Viimeksi konferenssi pidettiin neljä vuotta sitten Tukholmassa.

Puheenvuorossaan Muntarbhorn kertoi työsarkansa pääalueet. Rikosluokituksen poistaminen, sairausluokituksen poistaminen, eri sukuopuoli-identiteettien tunnustaminen, tasa-arvon edistäminen ja tukeminen, toimia yhdessä poliittisten, uskonnollisten ja muiden mielipidejohtajien kanssa seksuaalivähemmistön kunnioituksen ja suojelun saavuttamiseksi ja että hbt-ihmisillä olisi mahdollisuus ottaa yhdenvertaisesti osaa perhe-elämään ja yhteiskunnan kehitykseen.

Puheensa lopuksi Muntarbhorn julisti, että pyrkii kohti maailmaan, missä ihmisoikeuksia kunnioitetaan, sukupuolijako ei ole niin määräävä ja missä opettajat, aikuiset ja koko yhteiskunta vahvasti käyvät kiusaamista, syrjintää ja viharikoksia vastaan.

Via QX.se