Tuhannet lhbtq-vastaiset huligaanit estivät Pride-kulkueen viikko sitten maanantaina Georgian pääkaupungissa Tbilisissä. He hyökkäsivät myös Priden järjestäjien toimistoon ja tapahtumia kuvanneiden toimittajien kimppuun estäen toimittajia tekemästä työtään.

Näiden 7. heinäkuuta mellakassa saamiensa vammojen seurauksena toimittaja Lekso Lashkarava kuoli. Hänet löydettiin hotellihuoneessaan aikaisin eilen. Hän oli yksi 50 toimittajasta, joita vastaan Priden estäneet huligaanit hyökkäsivät. Hän sai vammoja kasvojensa luihin, kertoo Guardian.

Toimittajat ilman rajoja kertoo, että yli 50 toimittajaa sai erilaisia vammoja huligaanien hyökätessä, aivotärähdyksiä, palovammoja kemikaaleista ja käsien murtumia.

Jo ennen Pridea Georgian pääministeri Irakli Gharibasjvili tuomitsi sen viettämisen, mikä vielä vahvisti sittemmin Pridea vastaan hyökänneitä ryhmittymiä. ”Enemmistö kansasta vastustaa näitä mielenilmaisuja” pääministeri sanoi tarkoittaen, että Tbilisi Priden järjestää ”radikaali oppositio”.

– Me emme voi mennä kaduille, sanoi Giorgi Tabagari,  Tbilisi Priden puheenjohtaja freelanstoimittaja Rémy Bonnylle ja selvitti, että ”kaduilla ovat hallituksen, kirkon ja venäjämyönteisen ryhmän joukkoja, jotka uhkaavat ihmisiä”.

Kaksikymmentä huligaania pidätettiin, kun he yrittivät estää lhbtq-teekmaisen elokuvafestivaalin, joka oli yksi osa Prideja, kertoi Radio Free Europe.

Heti väkivaltaisuuksien jälkeen EU ja Goergiassa olevat YK:n edustaja ja joukko eri maiden suurlähettiläitä, muun muassa Pohjoismaiden, antoivat yhteisen lausunnon, jossa maan hallitusta kehotettiin takaamaan sananvapaus, kuten maan perustuslakiin on kirjattu. Lausunnossa muistutettiin myös, että Georgian 2014 antamien lakien mukaan syrjintä seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja sen ilmaisun perusteella on kielletty.