Yhdysvaltojen kansanterveysviranomaisen CDC:n teettämä tutkimus osoittaa, että joka toinen mies on vähentänyt miesten välistä seksiä, koska pelkää apinarokkoa. 40 prosentttia on vähentänyt seksikumppaneidensa määrää, 49 prosenttia harrastaa vähemmän seksiä deittiappien kautta ja 50 prosenttia on vähentänyt satunnaisten seksikumppaniensa määrää, kertoo The Hill.

Tartunnat kääntyneet laskuun Euroopassa

CDC suositteleekin, kuten myös WHO, että miehet, joilla on paljon seksikumppaneita vähentävät seksikumppaneidensa määrää. Yhdysvalloissa on todettu noin kolmannes koko maailmassa todetuista apinarokkotartunnoista ja ne ovat edelleen nousussa. Euroopassa sen sijaan tartuntahuippu on ohitettu ja tartunnat laskussa, kertoivat uutiset viime viikolla.

– On merkkejä siitä, että [apinarokon] leviäminen Euroopassa on hidastunut, siellä julkisen terveydenhuollon tehokkaat toimenpiteet, käyttäytymisen muutos ja rokotteet ovat auttaneet estämään tartuntoja, totesi WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus torstaina.

Yhdysvalloissa todettiin suurin nousu tartuntojen määrässä toissa viikolla, mutta sielläkin ainakin suurimmissa kaupungeissa tartuntojen lisääntyminen näyttää hidastuneen. Tarkemmin tilanne näkyy kolmen viikon kuluessa apinarokon pitkän itämisajan vuoksi. Tartunnat ovat kovassa kasvussa Etelä-Amerikassa, missä on puutteita viruksesta tiedottamisessa ja terveydenhuollossa.

Apinarokossa on homojen leimaamisen vaara – mutta riskeistä on puhuttava

Todetut apinarokkotapaukset ovat olleet lähes yksinomaan miehillä ja saatu miesten välisestä seksistä, mikä on aiheuttanut huolta homomiesten leimaamisesta, stigmasta hiv-epidemiaa vastaavalla tavalla. Faktojen kertomisella on kuitenkin ollut vaikutusta tartuntojen kääntyessä laskuun miesten muuttaessa käyttäytymistään, sillä rokotteen saannissa on vielä puutteita.

Uutisointi on tasapainoilua. Lukujen valossa apinarokko on levinnyt miesten keskuudessa, vaikka se voikin tarttua kehen tahansa, jolla ei rokotetta ole. Tartunta ei kuitenkaan riipu seksuaalisesta suuntautumisesta tai sukupuolesta, vaan käyttäymisestä ja juuri sen muutkoksilla tartunnat näyttävät nyt hidastuneen, sillä rokotetta on vielä saatavilla rajoitetusti. Merkittäväksi tartuntareitiksi on kuitenkin todettu yhdyntä.

Osa homomiehistä on ollut raivoissaan siitä, että heille kerrotaan kenen kanssa seksiä voi harrastaa tai miten ja uutisoinnissa on nähty homofobiaa. Asiaa on käsitelty muiden muassa Yhdysvaltojen yleisradiossa NPR:llä. Juontaja Ari Shapiron todetessa, että faktojen valossa kyseessä ei ole homofobia, vaan homomiehiä kohdellaan kuten aikuisia.

Turvaseksiä suositellaan – ja partnerin ihon tarkkailua

Yhdysvalloissa, missä on eniten apinarokkotartuntoja maailman maista, ja missä presidentti on julistanut kansallisen hätätilan, yritetään välttää kohtalokkaat virheet, jotka maa teki hiv-epidemian torjunnassa ja viestinnässä 80-luvulla. Terveysviranomaiset eivät suosittele välttämään seksiä, vaan suosittelevat miestenväliseen seksiin turvaseksiä, johon kuuluu seksikumppanin ihon tarkkailu.

Yhdysvalloissa viikko sitten todetuista reilusta 14 000 tartunnasta yli 95 prosenttia oli miehillä, tarkemmin jaoteltu noin 9600 tartunnan aineisto osoittaa, että tartunta oli vain 145 naisella, 18 transmiehellä ja 33 transnaisella. Noin 150 tartuntaa oli alle 20- vuotiailla.

 

Mies sai lomamatkallaan koronan, hivin ja apinarokon

Viime viikolla uutisoitiin italialaisesta 36-vuotiaasta miehestä, joka kesäkuussa lomamatkallaan Espanjassa harrasti suojaamatonta yhdyntää miesten kanssa. Hän sairastui palattuaan kotiinsa ja hänellä todettiin apinarokko, koronatartunta ja myös hiv. Miestä hoitaneet lääkärit toteavat, että tartunnan saa todennäköisemmin yhdynnästä. He myös muistuttavat, että vielä 20 päivää oireiden jälkeen apinarokkonäyte oli positiivinen, mikä viittaa siiheen, että tartuttavuus jatkuu pitkään.

Tartuntoja maailmanlaajuisesti lähes 50 000

Reuters listaa vahvistetut apinarokkotartunnat maittain. Päivittyvän listan mukaan tartuntoja on Ruotsissa todettu 154, Espanjassa 6 459, Ranskassa ja Saksassa molemmissa noin 3 400 ja Englannissa 3 058. Yhdysvalloissa 16 957 (26.8.).

Suomessa tartuntoja on todettu 27 (26.8.)

Rokotetta tarvitaan 18 miljoonaa annosta

Airfinityn arvion mukaan globaali tarve apinarokkorokotteelle on 18 miljoonaa annosta, kun se kohdennetaan miehille joilla on seksiä miesten kanssa sekä PrEP- tai hiv-lääkitys. Rokotetta valmistaa tällä hetkellä vain yksi yritys, Tanskalainen Bavarian Nordics. Arvion mukaan edellä mainittu riskiryhmä olisi saanut ensimmäisen rokoteannoksensa kahden annoksen sarjasta marraskuuhun mennessä.