Helsinki Priden ohjelmapaljastus on vuosikymmenen yllätys. Kesän 2023 teemana on Joy & Riot. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä Stockholm Priden kanssa ja siten se syventää kahden maan suhteita entisestään, kerrotaan tänään julkaistussa tiedotteessa.

Ohjelmasta joy eli ilo ja nautinto tulevat Tukholmasta ja riot eli kapina ja rähinä on omaa tuotantoa.

Ohjelma tarkentuu vielä, mutta jo nyt on paljastettu erittäin kiinnostavia tärppejä!

SLM Stockholm järjestää Löylyssä koko viikonlopun kestoisen tapahtuman.  Järjestäjä ja myös Löyly lupaavat, että koko tontti ympäröidään kikkeliaidalla turvallisen tilan ja kehonrauhan periaatteiden mukaisesti.

Kova juttu ovat takuulla myös suuret Alusvaatebileet eli Underwearparty, johon on Tukholmassa aina jonotettu korttelien verran. Nähtäväksi jää miten tapahtuma vetää Helsingissä, areenana on hitusen kuninkaallista kimallusta prideille tuova Raken sali hotelli Klaus K:n yhteydessä. Tapahtuma on luonnollisesti unisex Helsinigissäkin.

Tukholman bilejärjestäjien kuningas Navid Kabiri tuo tiiminsä Helsinkiin ja luvassa on The Biggest Gay Party in the World, paikkana on Kaapelitehdas, jonka sisäpihalle rakennetaan rantabaari palmuineen. Tapahtumasta on julkistettu jo ensimmäiset esiintyjät; Kim Wilde ja Sinitta, lisäksi yössä nähdään  Hot Twunk-Twinkle -tanssijat, kun tahdit määrää Swedish House Mafia vieraineen.

Prideviikon torstaina on MelloESCque eli euroviisubileet, johon luvataan esiintymään 20 eri artistia. Käärijä ja Loreen on jo vahvistettu, jännitystä pidetään yllä siis pienemmillä nimillä. Tapahtuman nimestä voi päätellä, että tarjolla on enemmän ruotsalaista schlageria, kuin Helsingissä on ollut tapana kuulla.

Ilon ohella on myös muuta toimintaa. Helsinki Pride yhteisö järjestää naisten gaalaillalliset sekä erilaisia työpajoja, joista raflaavimpia lienee Sateenkaarisydän, jossa tutkitaan erilaisia queer-ulottuvuuksia urbaanissa maisemassa sekä kaikille suunnattu Vaginanbodaus-työpaja. Seminaarissa pohditaan yhteisöllisyyttä. Anarkistin keittiö keskittyy muutoksen nopeuttamisen metodeihin. Mielenkiintoinen on Mark Levengoodin juontama Heavenfull of gaystars -tapahtuma, joka käy läpi gayikoneja ja heidän merkitystään ajassa. Tapahtuma järjestetään luennon, elokuvaesityksen ja multimediainstallaation hybridinä.

Yhteistyössä QX:n kanssa toteutetaan Gay-lehdistä LGBTQIA+-mediaan seminaari, johon kutsutaan päätoimittajia kaikilta mantereilta keskustelemaan medianroolista vähemmistön sisällä ja vähemmistöä kohtaan.

Koko kesäkuun ajan toteutetaan drag queenien satutunteja Helsingin kirjastoissa päivittäin kello 12 sekä suomeksi että ruotsiksi ja varsinaisella prideviikolla toteutaan yhteistyössä MTV3-kanavan kanssa Satulinjuri, kolme Drag Queenia lähtee bussilla kiertämään maakuntien Suomea, lasten satutunnit viedään kaikkiaan 12 paikkakunnalle. Projektista tehdään tv-reality, joka esitetään televisiossa myöhemmin syksyn alkaessa.

Elokuvateatteri Maximissa esitetään non-stoppina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevia ja koskettaneita elokuvia. Niistä 10 ovat valinneet kulttuuripersoonat kuten Pirjo Honkasalo, Eva Dahlgren, Antti Holma, Tuure Boelius, Christer Lindarw, Jonas Gardell, Pajtim Statovci, Sam TaskinenTiina Rosenberg. Heistä kukin on paikan päällä teatterissa alustamassa valitsemansa elokuvan, tapahtumat juontaa Jani Toivola. Lisäksi nähdään Absolutely Fabulous ja Tyttökullat -maratonit.

Yksi tapahtuman yhteistyökumppaneista, Tallink-Silja, järjestää merisillan kuningaskunnan ja tasavallan pääkaunpunkien välille, kesäkuussa lautat liputetaan sateenkaaren alle ja yökerhossa esitetään joka ilta Samuel Harjanteen varta vasten päivittämä musikaali Somewhere Over the Rainbow.

Priden väreistä vihreää halutaan korostaa ja siksi muiden muassa kulkueessa ei sallita rekkoja.

Vanhempaakaan väkeä tai sellaiseksi itseään tuntevia ei ole unohdettu. Grand Casinolla järjestetään kahtena eri iltana show-dinner-dance -tapahtumat miehille ja naisille aikaisempien aikojen tyyliin. Sana tyyli on tässä merkityksellinen, sillä pakettiin kuuluu illallinen, yökerhoviihdettä ja mahdollisuus tanssia orkesterin tahtiin, esiintyjät julkistetaan myöhemmin.

Tiedotteessa mainitaan vain kaksi merkittävää sponsoria, mikä herättää kysymyksiä tapahtuman taloudesta, kustannukset ovat aivan eri luokkaa kuin aiempina vuosina. Sosiaalisessa mediassa arvuutellaankin, että tapahtumaa tukee todennäköisesti merkittävästi CIA: Venäjälle ja koko maailmalle halutaan näyttää että raja vapaamielisen lännen ja Venäjän välillä kulkee nyt täällä. Näin myös Pride olisi valjastettu ideologiseen taisteluun.

Tätä tukee tiedotteen viimeinen täky. Pride-viikon ja -kuukauden päätteksi on sunnuntaina Mega Beach Party Hietaniemessä, josta vastaa Live Nation ja jonne luvataan tähtiesiintyjä suoraan huipulta. Madonna se ei varmaankaan ole, mutta Taylor Swift se voisi olla. Esiintyjä on luvattu julkistaa toukokuun alussa.

Seuraa ohjelmiston päivittymistä täällä.