Ja nyt on sen aika. QX vieraili sarjan kuvauksissa Walesissa Iso-Britanniassa ja sai jutella sarjan päähenkilöiden Asa Butterfieldin ja Ncuti Gatwan kanssa tulevan sesongin alla. Ilmeisestikään minä en ollut ainoa, joka tuntee tarvitsevansa lisää tietoa siitä, mitä lakanoiden välissä tapahtuu. Sarjasta tuli nopeasti yksi Netflixin suosituimmista sen nuorten näyttelijöiden, rouhean ulkonäön ja sen avoimen ja edistyksellisen näkökulman takia, joka sillä on seksuaalisuuteen ja seksuaalisuuksiin.

Sarja on saanut International Movie Databasessa arvion 8,3, mikä on hullun kova komediasarjalle ja sen 14 miljoonaa uniikkia näyttökertaa on sekin melkoinen haaste toiselle kaudelle.

Vierailupäivänä kuvaukset olivat eräässä suuressa kirkossa ja en voinut olla ajatellematta, että kirkon vuokrauksen hyväksyneet eivät ehkä todellakaan olleet tietoisia siitä millainen sarja on kyseessä. Mutta, jos ihan villisti veikkaan, tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun kirkossa haureutta harjoitetaan.

Asa ja Ncuti saapuvat pöytään, jossa minä ja seitsemän muuta toimittajaa istumme. Sarjassa he näyttelevät läheisiä ystäviä ja ovat sitä nykyään myös muuten. Se näkyy jo kaukaa. He nauravat, täydentävät toistensa puheita ja ovat hyvin välittömiä keskenään. Kuten esimerkiksi silloin, kuin heiltä kysyttiin, mitä he itse ovat sarjasta oppineet.

–  Tunnepuolta lukuunottamatta olemme oppineet paljon seksistä, se on selvää, kertoo Asa. Saimme muun muassa hyvin perusteellisen kuvauksen miten ”douching” tehdään Asa nauraa ja jatkaa:

– Se oli minulle jotain … aivan uutta, lievästi sanottuna.

Ncuti pureutuu peppuasiaan. Hän tietää tarkalleen, mitä douching on. Sarjassa Ncutin esittämä hahmo Eric on avoimesti homo. Mutta sarjassa ei käsitellä tavanomaista kaapista tulemisen problematiikkaa, vaan painopiste on muissa seikoissa. Sukupuolen ilmaisu, trans ja drag esimerkiksi. Ncuti kertoo muun muassa, että sarjan ensi-illan jälkeen hän on saanut paljon yhteyden ottoja maista, joissa on laitonta olla lhbtq ja häneltä on pyydetty neuvoja.

– En ole vielä onnistunut löytämään hyvää vastausta. Kun samanaikaisesti olen sitä mieltä, että tulisi olla niin rehellinen kuin mahdollista, niin on paikkoja, missä joutuu suureen vaaraan, jos kertoo seksuaalisesta suuntautumisestaan. Kuten sanottu, minulla ei ole ratkaisua. Mutta yritä tehdä parhaasi päästäksesi sellaiseen ympäristöön, missä sinua arvostetetaan eikä pelkästään siedetä.

Ensimmäinen kausi tarjosi paljon oppimateriaalia. Luulen, että tuskin kukaan tiesi mitä esimerkiksi vaginismi on ennen kuin se sarjassa näytettiin. Nyt suunnilleen puoli maailmaa on tietoinen siitä. Ja sarjan luojan Laurie Nunnin mukaan toinen kausi tarjoaa vielä enemmän hauskoja faktoja ja opetusta.