Untitled (1 of 6 from ”Men of the Forest” series), 1957. Kuva: Tom of Finland Foundation

Kuulusta sarjakuvataiteilija Touko Laaksosesta ja hänen Tom of Finland-homosarjakuvistaan on vireillä kaksi suomalaista elokuvahanketta.

Ensimmäisenä julki tuli tiistaina tuotantoyhtiö Special Film Companyn hanke. Yhtiö ilmoitti aloittavansa elämäkertalokuvan kuvaukset työnimellä Tom jo vuonna 2014.

Yhtiön tiedotteen mukaan Touko Laaksosen tarina kerrotaan erotiikan ja huumorin keinoin ja rahoitus elokuvaan kerätään ”ulkomaalaisilta yhteistyökumppaneilta sijoittajilta ja yksityisiltä sijoittajilta”.

Special Film Companyn hankkeelta puuttuvat HS:n tietojen mukaan kuitenkin elokuvaoikeudet Tom of Finland -tavaramerkkiin. Ikoniset homosarjakuvat tehnyt Touko Laaksonen (1920–91) siirsi ennen kuolemaansa töidensä oikeudet Los Angelesissa toimivalle säätiölle.

Toista Tom of Finlandista kertovaa pitkää fiktiota työstää useita menestyselokuvia tehnyt Helsinki-filmi. Tuottaja Aleksi Bardyn mukaan hanketta on kehitelty vuoden verran ohjaaja Dome Karukosken kanssa ja myös käsikirjoittaja on kiinnitettynä.

”Yhdessä Tom of Finland Foundationin kanssa tätä on kehitelty”, Bardy sanoo mutta ei kerro, missä vaiheessa sopimusneuvottelut oikeuksista ovat.

Tom of Finland on universaali homoikoni, joten elokuvalle hänestä löytynee kansainvälistä kiinnostusta. Olisi kuitenkin yllätys, jos molemmat elokuvahankkeet valmistuvat.

”En näe järkevänä että samasta henkilöstä olisi ainakaan säätiön tukemana vireillä useita hankkeita”, sanoo tuotantojohtaja Petri Kemppinen Suomen elokuvasäätiöstä yleisellä tasolla.

Tom of Finlandista kertonut, Ilppo Pohjolan ohjaama dokumentti Daddy and the Muscle Academy valmistui vuonna 1991.

hs.fi