Ikonisen Sports Illustrated -lehden Swimsuit Issue on käsite mediamaailmassa. Urheilulehden vuosittainen uima-asunumero on 56 julkaisuvuotensa aikana aina saanut paljon huomiota ja myös kritiikkiä naisvartalon esineellistämisestä. Ne muutokset, joita julkaisu on tehnyt pysyäkseen ajassa mukana, ovat olleet lievästi sanottuna vähäisiä, mutta niitä on kuitenkin ollut ja ne ovat vaikuttaneet muodin maailmaan.

Vuonna 1997 lehdessä nähtiin ensimmäistä kertaa rodullistettu nainen, kun Tyra Banks oli sen kannessa. 2016 Ashley Graham oli lehden ensimmäinen ”full figure” -malli kansikuvassa. Viime vuonna Halima Aden oli lehden ensimmäisen hijabissa oleva malli uima-asunumerossa. Tänä vuonna uranuurtajana on Valentina Sampaio.

Lehden ensimmäinen transtaustainen malli

Valentina Sampaio on lehden uima-asunumeron ensimmäinen transtaustainen malli. 23-vuotias Sampaio on Brasiliasta ja hän sai paljon huomiota jo olleessaan mukana Victoria Secretin kampanjassa. Hän oli myös ensimmäinen transmalli Voguen kannessa, tarkemmin Ranskan Voguessa 2017.

Sampaio käyttää kaikki mahdollisuudet tukea omaa yhteisöään.

– Yhteisöllle, jokaisen yksilön menestyminen on askel eteenpäin kaikille. Kunnioitan heitä, jotka ovat kulkeneet edelläni suorasti tai epäsuorasti. Sen takia minulla on nyt mahdollista olla tässä asemassa tänään. Olen päättänyt jatkaa kasvamista ja poistaa esteitä, jotta tavalla tai toisella pystyn avata tietä muille. Me olemme täällä, kuten olemme aina olleet ja tulemme aina olemaan, sanoo Sampaio muotilehti Herpes Bazaarille.

Sports Illustrated Swimsuit Issue julkaistaan amerikkalaisiin kauppoihin 21. heinäkuuta.