Nuoret aikuiset harrastavat seksiä yhä vähemmän kertovat tutkijat eri puolilta maailmaa. Suomessa nuorilla on vähentynyt reilut 30 prosenttia. Kyselyt ovat tosin selvittäneet penetraatioden määrää. Yhdysvalloissa kasvoi sellaisten nuorten määrä, jotka eivät ollenkaan harrasta seksiä – eivät kumppanin kanssa, eivätkä yksinään. Seksiä välttävien nuorten miesten määrä nousi 28.8 prosentista 44,2 prosenttiin ja naisten 49,5 prosentista 74 prosenttiin.

Etenkin Yhdysvalloissa syyt seksistä pidättäytymiseen liittyvät Suomea ja Eurooppaa enemmän uskonnollisiin syihin. Muina syinä on arveltu aikuisuuden viivästymistä ja ”häiriötekijöitä”, kuten kilpailua koulutus- ja työpaikoista.

Puhutaan vapaaehtoisesta selibaatista. Se ei ole gaymiehille vieras juttu. Moni lopetti seksielämän kokonaan, ainakin siinä mielessä, että ei tavannut enää ketään seksin merkeissä aids-pelon vuoksi. Sittemmin samaa ilmiötä on ollut apinarokon myötä.

Guardianille vapaaehtoista selibaattiaan kommentoinut, nyt kuusikymppinen brittimies, kertoo jättäneensä seksin jo 20 vuotta sitten täyttäessään 40.

– Vielä kaksikymppisen satunnainen seksi saattoi olla kivaa, mutta aina kun tapasin jonkun, toivoin kuitenkin, että se kestäisi yhtä yötä pidempään. Toivoin suhdetta, kertoo Stephen.

Hän on pettynyt gayskeneen, jossa on hänestä liikaa seksiä satunnaisten kumppaneiden kanssa. Hän teki ratkaisunsa lopettaa seksielämänsä saatuaan kuppatartunnan.

Sittemmin hiv-tartuntariskin poistaneen PrEP:n yleistyessä kuppatartunnat ovat miesten välisessä seksissä räjähtäneet moninkertaisiksi, kun kondomin käyttö on vähentynyt.

Stephen päätti kuitenkin daddy-päivillään antaa gayskenelle uuden mahdollisuuden kahden vuosikymmenen paussin jälkeen ja latasi Grindrin. Hän oli kaivannut läheisyyttä ja kumppanuutta, vaikka hänellä oli ystävät ja lemmikkinsä. Hän haluaisi yhä parisuhteeseen ja seksuaalinen halu on tallella.

Stephen yllättyi siitä, miten moni halusi käyttää huumeita seksia harrastaessaan. Hän kertoo käyneensä kolmilla deiteillä, missä oli vähän koskettelua ja suutelemista, mutta ei muuta. Hän haluaa tutustua mieheen ennen seksiin ryhtymistä.

– Minun pitää tuntea se mies edes muutaman viikon tai edes muutaman päivän ennen kuin voin harrastaa seksiä sen sijaan, että teen sen jonkun kanssa, jonka nimeä en edes muista.

– Olen lopettanut seksin, se ei ole sen arvoista. Muutaman minuutin nautinnosta saa kolmen viikon ahdistuksen, kertoi Hamid Ruotsin QX:lle.

– Haluan voida nauttia seksistä sen aikana ja sen jälkeen.

Hamid kommentoi artikkelissa, jossa käsiteltiin apinarokon vaikutuksia gaymiesten seksielämään.