Miten kätevästi kertoa potentiaalisille partnereille, että on valmis seksiin ja millaista seksiä kaipaa? Nykyään se on helppoa, mutta 50 vuotta sitten piti olla paitsi varovaisempi myös kekseliäämpi. Yksi ratkaisu oli Hanky code eli taskuliina takataskussa: merkitys riippui siitä kummassa taskussa liina oli ja liinan väristä. Koodisto on varsin kattava.

Miten taskuliinasta tuli merkittävä tekijä on vähän epäselvää, useampi tarina kiertää. Kerrotaan muiden muassa, että tapa alkoi New Yorkissa tai että se alkoi San Franciscossa. Jonkinlainen yksimielisyys vallitsee siitä, että  Hanky code ainakin yleistyi 1970-luvun alussa.

Vasemmassa taskussa oleva liina merkitsee aktiivista osapuolta eli toppia ja oikeaan taskuun laitettu liina passiivista ja bottomia.

Värit sitten kertovat tarkemmin, mitä mies haluaa – tai on vailla: anaaliseksiä, fistausta, kuusysiä, kultaista suihkua, suuseksiä, piiskaa. Lisäksi väreillä voi ilmaista jos on suuri penis tai sellaista haluaa, jos myy seksiä tai haluaa sitä ostaa, tai on univormu tai sellaisessa miehensä haluaa.

Hieman yllättäen on myös oranssin värinen liina, joka kertoo että kaikki kelpaa tai mikään ei.

Systeemin hienous on siinä, että liinoja voi yhdistellä ja taskuja vaihdella ihan menon ja meiningin mukaan.

Koodisto kuitenkin kehittyi ja värejä tuli lisää. Samalla tulkinta monimutkaistui, sillä merkityksen erottaminen saman värin kuudesta eri sävystä alkaa olla jo melko mahdotonta. Uudet värit kuvasivat muiden muassa erilaisia fetissejä ja kinkyilyä: bondagea, turvaseksiä, kuvaamista, tirkistelyä ja etnisiä mieltymyksiä. Kuriositeettina laventelin värinen liina merkitsee drag queenia (oikealla) tai häntä haluavaa (vasemmalla).

Mutta ainahan voi kysyä! Ainakin aktiivinen/passiivinen -jaottelu on selvä ja se että gayseksi kiinnostaa. Ihan keskikaupungilla kävellessä liinasta ei ehkä ole iloa, mutta vilkkailla cruicing-alueilla se on todella kätevä. Meillä vähemmän nähty, mutta Hanky Code ei ole kuollut.