Aiemmin kesällä kirjoitin kolumnin bi- ja homomiesten väleistä vähemmän vakavalla mielellä, mutta kuitenkin haluten tuoda esiin niitä onnettomia luuloja, jotka pilaavat niin monta hyvää mahdollisuutta hyviin kohtaamisiin.

Rakas bi-mies – meidän pitää puhua

Sain tekstiini niin ihanan vastauksen, että osannut sellaista edes odottaa. Julkaisen sen nyt tässä. Toivoen, että keskustelu jatkuu. Palautetta voi lähettää sähköpostilla tai keskusteluun voi osallistua QX:n Facebookissa tätä artikkelia kommentoiden. Julkaisemme myös puheenvuoroja tällä sivustolla.

Näin kirjoitti nimimerkki Olavi Koski.

Rakas homomies, olisipa ihana puhua!

Kysyit, miten meillä bi-miehillä menee. No ei kauhean hyvin. Kärsimme yksinäisyydestä, näkymättömyydestä ja ennakkoluuloista. Olemme olemassa harvoin, ja kun olemme, meitä pidetään epäilyttävinä. Kolumnissasi imemme munaa vessoissa, häpeämme itseämme ja kaikkea homoa.

Oikeasti kukaan ei tiedä, miten bi-miehillä menee, sillä biseksuaaleja ei juuri tutkita. Jotkut yhdysvaltalaiset tutkimukset kertovat, että biseksuaalit ovat köyhempiä sekä kärsivät enemmän mielenterveys- ja päihdeongelmista kuin homot ja lesbot. Tutkimukset kertovat myös, että biseksuaalit ovat syvemmällä kaapissa kuin homot. Kerromme seksuaalisuudestamme harvemmin ja harvemmille.

Oikeasti kukaan ei tiedä, miten bi-miehillä menee

Kyselytutkimukset kertovat myös, että meitä on kutakuinkin saman verran kuin teitä. Silti olemme näkymättömiä myös toisille bi-miehille. Monella meistä ei ole yhtäkään kaveria, joka ymmärtäisi, mitä tämä on. Kadehdin teitä siitä. On rankkaa olla yhtä aikaa näkymätön ja halveksittu. Moni meistä elää näennäisen heteroa arkea ja kuulee paljon huonoa homoläppää. Se sattuu joka kerta, vaikka ei ihan osukaan. Sattuuko teihin, kun joku puhuu pahaa biseksuaaleista?

Monella meistä ei ole yhtäkään kaveria, joka ymmärtäisi, mitä tämä on

Osa bi-miehistä varmaan häpeää ”homoa puoltaan” ja purkaa itseinhoaan homoihin. Se on väärin homomiehiä kohtaan. Silti osa meistä ei ole koskaan hävennyt, että tykkää munasta ja himoitsee miestä. Itse en ole hävennyt halujani, mutta olen tuntenut syvää katkeruutta siitä, ettei biseksuaalisuus ole koskaan tuntunut tasavertaiselta seksuaali-identiteetiltä.

On ihanaa, että sinä ja kaverisi puhutte meistä bi-miehistä. Ainakin olemme olemassa. Samalla minua kauhistuttaa, mitä puhutte. Haluaisin puhua kanssanne, mutta pelkään torjuntaa ja vittumaisia kommentteja. Minua hirvittää hakeutua seuraan, jossa voisin joutua puolustelemaan identiteettiäni ja parisuhdettani tai vakuuttelemaan, että olen olemassa.

Haluaisin puhua kanssanne, mutta pelkään torjuntaa ja vittumaisia kommentteja

Meidän pitäisi kuitenkin yrittää, sillä tarvitsemme toisiamme. Meillä on tarjota toisillemme ymmärrystä ja tukea – ja jos suhdestatus sen mahdollistaa – jotain kovaa ja suonikasta.