20-vuotias Joshua Bassett tunnetaan roolistaan Rickynä High School Musical: The Musical: The Series -sarjassa, joka pyörii Disneyplussalla. Avoimessa haastattelussa hän kertoo miten fanit ottivat hänen keväisen kaapista tulonsa vastaan.

Bassett sai spekulaatiot liikkeelle kutsuttuaan Harry Stylesiä ”kuumaksi” eräällä online videolla. ”Tämä taitaa olla minun kaapista tulo -videoni”, hän kirjoitti – sana lähti leviämään pidäkkeittä. Pian tämän jälkeen Basset kirjotti huomaavaisen lausunnon rakkaudesta ja suvaitsevaisuudesa ja turvallisuuden vuoksi selvensi antamissaan haastatteluissa olevansa ”iloinen osa lhbtq+ -yhteisöä”.

– En ollut missään vaiheessa hermostunut tai epäileväinen. Se tuntui niin oikealta. Vapauttavalta, se oli aina vain odottanut minua, kertoo Basset Attituden haastattelussa.

– Näyttelijä ja laulaja ei halua asettaa tiettyä leimaa seksuaalisuudelleen ja tarkoittaa, että ei ole koskaan kyseenalaistanut omia tuntemuksiaan.

– Tämä sukupolvemme on niin cool, ja tulevat, meidän ei tarvitse asettua mihinkään lokeroon. Mutta minulta vei todellakin kauan ymmärtää se.

Tultuaan virallisesti kaapista toukokuussa Basset on on saanut kiitollisilta faneiltaan runsain määrin rakkautta ja tukea. Valitettavasti kannustuksen rinnalla on tullut nettivihaa ja homofobisia kommentteja.

– Silloin ensimmäistä kertaa koin runsain määrin homofobiaa. Se asettaa asiat perspektiiviin. Luulin, että olimme jo päässeet pidemmälle, mutta se osoitti että meillä on vielä pitkä matka jäljellä, Basset sanoo.

– Hyvä asia on kaikki ne vastaukset, joissa ihmiset kirjoittavat: ”Vihdoinkin joku joka sanoo juuri siten kuin minusta tuntuu”. Tai ”kiitos, että autat minua tulemaan nähdyksi”. Tai ”en voi olla oma itseni perheelleni, mutta kiitos sinun tunnen itseni vähän turvatummaksi, vähän kotoisammaksi”. Se teki kaikesta vaivan arvoista.

– Ihmiset saavat vihata minua ikuisesti ja sanoa kammottavia asioita, mutta se ei muuta mitään. Sinun pitää seistä ryhdikkäänä ja kohdata nämä ihmiset niiden puolesta, joilla ei ole samanlaista puhevaltaa. Lopulta se ei merkitse mitään kun tuhannet kertovat, että olen muuttanut heidän elämänsä. Se on hullua, mutta mikä kunnia.

Mutta entä Bassetin roolihahmo Ricky, voisiko hän tulla kaapista? Sen saa aika näyttää.

– Se olisi ollut ihanaa. Se on kiinni Disneystä ja käsikirjoittajista, minulla ei ole siihen mitään sanottavaa. Mutta kyllä, se olisi fantastista.