Seksitaudeista yleisin, klamydia, on usein oireeton, mikä tarkoittaa, että aktiivinen henkilö voi levittää sitä kymmeniin partnereihin ennen kuin hän itse tai joku partnereista jossain vaiheessa käy testeissä ja tartunnasta tulee tieto. Samoin tartunnan saaneista kukin levittää klamydiaa tahollaan ennen kuin tulee tartunnastaan tietoiseksi saatuaan oireita tai ilmoituksen altistumisesta ja sen jälkeisestä positiivisesta testituloksesta.

Koronavuonna 2020 todettiin suurin määrä klamydiatartuntoja koskaan, noin 16 300 tartuntaa (16 280). Se oli ennätys. Viime vuonna tuli uusi ennätys lähes 16 800 tartuntaa (18 790), kertovat THL:n tilastot.

Klamydian voi välttää käyttämällä kondomia – myös suuseksissä.

Klamydian yleistyminen kertoo että kondomia ei käytetä

PrEPin suosio on saanut osan vähentämään kondomin käyttöä, mikä sekin altistaa mm klamydialla. PrEPillä olevilta myös klamydia testataan kolmen kuukauden välein, kun lääke on hankittu kotimaassa, mutta kolmen kuukauden aikana ehtii tarttua kaikenlaista, jos huonosti käy. LGV, klamydian vakavampi muoto, ei näy tavallisessa klamydiatestissä, vaan se pitää analysoida erikseen.

Tyypillisesti miesten keskuudessa leviävä  LGV (Lymphogranuloma venereum) on vielä Suomessa melko harvinainen, alle 10 tapausta vuosittain, paitsi 2018 todettiin 17 tartuntaa. LGV on yleisempi ulkomailla gay-miesten keskuudessa ja etenkin Lontoon ja Manchesterin gay-piireissä, kerrotaan aidsmap.comin sivulla. LGV:n oireet ovat paljon klamydiaa pahempia ja se tuo herpestä muistuttavia ihomuutoksia, verisiä ulosteita, kipuja. Hoitokin on rankempi,  kolmen viikon antibioottikuuri.

Anonyymiseksi on osa ongelmaa

Seksitautien testauksen yhteydessä on havaittu anonyymin seksin tuomat ongelmat, kertoi QX:lle viime kesällä Eija Hiltunen-Back, HUS:n iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri. Hän nosti esiin myös ulkomaalaistaustaisten kasvaneen osuuden asiakaskunnassa. Nämä molemmat tuovat haasteita altistuneiden partnereiden jäljittämiselle, mikä taas lisää riskiä seksitautien leviämiselle.

Jos olet aktiivinen deittiappien käyttäjä, olet varmasti pannut merkille kuvattomien profiilien määrän ja sen, että yhä useampi joko hakee suoraan anonyymia seksiä tai ei kysyttäessäkkään suostu antamaan kasvokuvaansa, vaikka olisi kyllä tulossa panemaan. Jos tällaisesta kohtaamisesta sitten saa tartunnan tai jälkeenpäin itselle selviää, että on ollut tartuttava, ei anonyymiksi jääneeseen partneriin ehkä saada mitenkään yhteyttä, profiilikin on saattanut jo kadota syystä tai toisesta. Tartuntojen jäljitys on kuitenkin oleellinen osa myös klamydian torjuntaa.

Kun ei ole yhteistä kieltä, voi olla mahdotonta saada selville mahdollisesti altistuneita ja kertoa hoidosta ja riskeistä. Joistakin maista tulevilla voi olla myös epäluuloja viranomaisia ja terveydenhuollonkin henkilökuntaa kohtaan, koska aiemmat kokemukset omassa maassa ovat olleet ikäviä, valottaa Hiltunen-Back vielä seksitautien ehkäisemisen ongelmia polin arkipäivän työssä.

Nämä ovat vain yksi osa ilmiötä, enimmäkseen klamydia taitaa levitä ihan valtaväestön keskuudessa. Yleisimmin klamydiaa esiintyy seksuaalisesti aktiivisimmassa väestössä eli nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Tartunnan saaneen käytettävä kondomia jopa seitsemän viikkoa

Klamydia on toki ikävä oireidensa takia, mutta se myös estää seksin harrastamisen, kunnes tartuttamisvaara on ohi. Yleisin hoito on kerta-annos antibioottipillereitä, mutta Käypä hoito -suosituksen mukaan peräsuolessa oleva klamydiatartunta vaatii viikon kuurin. Aina lääkekuurin jälkeen on neljän viikon kuluttua kontrolli, jossa uusilla testeillä tarkistetaan, että tartunta on ohi. Vähintään tämän ajan testistä kontrolliin, eli helposti 6-7 viikkoa tulisi käyttää kondomia ja ensimmäisen lääkitysviikon aikana seksistä tulisi pidättäytyä täysin. Tämä on varmasti seksuaalisesti aktiiviselle ihmiselle ikävä tilanne, mutta kondomia käyttämällä tartuntaa ei saa.

Negatiivinen virtsanäyte ei tarkoita negatiivista pepussa

On tärkeää, että sukupuolitaudit kuten klamydia testataan siitä elimestä tai ruumiinaukosta, jonne altistus on ollut mahdollinen. Voit saada virtsakokeesta negatiivisen tuloksen, vaikka sinulla onkin klamydia peräsuolessa. Klamydia voi olla myös nielussa. Pyydä kaikki tarpeelliset näytteet.