Gay Games – jota kutsutaan myös ”hlbt-olympialaisiksi”, on urheilukilpailu, joka sai alkunsa San Franciscossa 1982. Sen perustajina olivat merkityksellisiä etenkin Tom Waddell ja Rikki Streicher. Gay ja lesbo, jotka molemmat olivat gayliikkeen aktiiveja. Yhdessä he järjestivät ensimmäiset Gay Olympialaiset 1982 tarkoituksena inklusiivisuus ja osallistuminen ja henkilökohtaisen kehittymisen edistäminen urheilun kontekstissa. Ensimmäisiin kisoihin osallistui 1350 henkilöä kahdestatoista eri maasta ja avajaisissa esiintyi itse Tina Turner.

Ensimmäisten Gay Gamesien päättäjäisseremonia 1982 San Franciscossa.

Gay Olympics ei kuitenkaan ollut oikea nimi kilpailulle olympiakomitean mielestä ja se pakotti poistamaan olympia sanan kisojen yhteydestä, joten nimeksi tuli Gay Games.

Toisin kuin olympialaisissa, kuka tahansa voi osallistua Gay Gameseihin, mitään kvalifikaatioita ei tarvita. Myöskään seksuaalisella suuntautumisella ei ole merkitystä.

Neljä vuotta ensimmäisten kisojen jälkeen kisat saapuivat jälleen San Franciscoon ja osallistujamäärä oli yli kaksinkertaistunut 3 500 osallistujaan, jotka tulivat 17 eri maasta.

Sittemmin kisat on pidetty Vancouverissa, New Yorkissa, Amsterdamissa, Sydneyssä, Chicagossa, Kölnissä ja Clevelandissa.

Gay Games on vuosikymmenten kuluessa kasvanut valtavasti, jo 1994 New Yorkin gameseissa osallistujia oli jo enemmän kuin olympialaisissa – 10 864, kun 1992 Barcelonassa osallistujia oli vain 9 356.

2006 Gay Gamesit oli määrä järjestää Montrealissa, mutta kisaorgansiaation ja paikallisen järjestäjän kanssa puhkesi riita. Montreal irtautui kisaorganisaatiosta ja loi oman tapahtumansa, Outgames syntyi ja Gay Gamesit pidetiin Chicagossa. Samana vuona, vain muutaman päivän välein pidettiin kaksi valtavan suurta hlbt-urheilutapahtumaa. Tulos oli odotettu, molemmat kärsivät alhaisesta osallistujamäärästä.

Outgamesit järjestettiin vielä kerran, Kööpenhaminassa 2009, mutta ne on sittemmin lakkautettu. Gay Gamesit sen sijaan jatkavat. 2018 järjestyksessä kymmenennet Gay Gamesit olivat Pariisissa ja 2023 on Hong Kongin ja Guadalajaran vuoro.

Gay Gamesin perustajat Tom Waddell ja Rikki Streicher ovat nyt jo molemmat kuolleet. Tom kuoli aidsiin 1987, mutta ehti saada kultamitalin keihäänheitossa 1986. Häneltä jäi tytär, 1983 syntynyt Jessica Waddell-Lewinstein. Rikki pyöritti myös kahta lesbobaaria, Maud’s ja Amelia’s, San Franciscossa kuoli 1994.