Psykopaatia on vaikea tunnistaa, vaikka olisi mielenterveyden ammattilainen. Siksi epäterveeseen vuorovaikutukseen yleensä havahtuu kuin jo on liian myöhäistä.

Kuten moni muukin asia, psykoppaattiset piirteet esiintyvät väestössä jatkumolla, jonka ääripäissä ovat varsinainen psykopatia, siinä välissä enemmän ja vähemmän psykopaattisia piirteitä omaavat henkilöt ja sitten ne joilla niitä on vähiten tai ei lainkaan. Kärjistäen skaalan voisi kuvata kulkevan tunteettomasta manipulaattorista rakentavasti yhteistyökykyiseen ja tunneherkkään. Ääripään psykopaatteja on väestöstä noin 1-2 prosenttia, mutta noin kolmanneksella väestöstä [30%] on psykopatiaan liittyviä piirteitä, kertoo Helsingin Sanomat.

Psykopaatialle tyypillisiä piirteitä ovat muiden muassa runsas valehtelu, tunnekylmyys ja kyvyttömyys kiintyä toisiin ihmisiin ja siihen voi liittyä myös äärimmäisten elämysten tavoittelua. Muistatteko Levottomat elokuvan – kun mikään ei tunnu miltään?

HS:n jutussa todetaan, että psykopatia voi ilmetä estottomana irtoseksin harrastamisena. Mahdollisesti puutteellinen tunteiden ja oman toiminnan hallinta saa etsimään elämyksiä. Jutun mukaan ”myös tavallisilla ihmisillä psykopaattiset piirteet ovat yhteydessä myönteiseen suhtautumiseen irtoseksiin”. Psykopaattien seksivietti on voimakas.