Kehohäpeästä puhutaan nykyään paljon. Mutta puhe on rajoittunutta, se oikeastaan kategorisesti ohittaa puolet väestöstä. Enemmälti puhutaan a) naisten kokemasta kehohäpeästä ja b) ylipainoon liittyvästä kehohäpeästä. Miesten kokemasta penishäpeästä ei niinkään puhuta. Vielä vähemmän puhutaan penishäpäisystä.

”Se auto on pienen kullin korvike!”

”Pienimunainen pelle!”

”That has got to be the smallest dick
I have ever seen in my whole life”.

”Don’t want no short dick man”

Kaksi viimeistä sitaattia ovat pian 30 vuoden takaisesta klubihitistä, joka aikoinaan raikasi Helsingissäkin Don’t Tell Mamassa villiintyneelle gaymiesyleisölle – joita muuten siihen aikaan oli lähes 100% kyseisen yökerhon asiakaskunnasta. Biisistä siivottiin yleiseen jakeluun ”Short Short Man” -versio. Kovasti se miehisen yleisön villitsi, ihan siinä määrin, että myös tanssilattian ulkopuolella yhdyttiin kertosäkeeseen, ainakin bottomit ja 18+ -miehet. Näytti siltä, että kukaan ei ajatellut niitä alle 18-senttisen peniksen kantajia, joita läsnäolijoista tilastojenkin perusteella oli 98 prosenttia miehistä. Empathty anyone?

Vuonna 1982 Prince-related naistrio Vanity 6 levytti hittinsä Nasty Girl, jossa toteavat, että haluavat ”seitsemän tuumaa tai enemmän”.

Stand-up tähti Pam Ann totesi taannoin QX:n haastattelussa rakkauden sijaan uskovansa ”kunnon kymmentuumaiseen”.

Jopa kaikenlaisen hyvän ikoni Greta Thunberg kyykytti joulukuussa 2022 ympäristökysymysten väärinajattelijaa twiittamaalla herjan peniksen koon kompeseoinnista: ”Yes, please do enlighten me at [email protected]”. Miesvihamielinen herja sai somekansan liekkeihin. Gretan tekemä miehuuden mitätöinti ei ollut vain ok, se oli upeaa, tykkäyksiä tuli miljoonittain.

Alussa olevista sitaateista kaksi ensimmäistä ovat kirjoittaneen esimerkkejä normalisoituneesta puheesta, jota yleisesti käytetään miehen mitätöimiseen. Useimmat ovat ne kuulleet, liian monet vastaavaa suustaan päästääneet, tai someen näpyttäneet.

Peniksen sheimaaminen nauttii oudon normalisoitua statusta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi ok. Se ei ole.

Peniksen sheimaamisen voi rinnastaa huoritteluun. Molemmat ovat patriarkaatin vallankäytön välineitä. Siis kyllä, suuri paha patriarkaatti ei ole hyvä edes ns. omilleen eli miehille. Miehen haukkuminen pienimunaiseksi ja naisen huorittelu ovat molemmat henkistä väkivaltaa, jolla henkilölle osoitetaan hänen paikkansa ja hänet pyritään vaientamaan, nolaamaan ja kaikkea sellaista ikävää.

Gaymiehille peniksen koon on ihan tutkitusti todettu olevan tärkeämpi kuin muille miehille. Me rakennamme itsetuntomme, maskuliinisuutemme peniksen koolle. Ihannekumppanilla on ”iso penis” ja ”isompi on parempi”. Kaikki tämä liittyy vielä siihen miten me gaymiehet harrastamme seksiä, pienemmän peniksen omaava ottaa alistuvan roolin. Kaikesta tästä seuraa, että gaymiehet ovat heteromiehiä alttiimpia kokemaan kehohäpeää: ”Minä en riitä”.

Tutkijat ovat todenneet, että peniksensä koosta huolestuneet gaymiehet saattavat hankkia mahdollisimman paljon satunnaisia kumppaneita verratakseen siten oman peniksensä kokoa toisiin, millä tavoitellaan hyväksyntää ja vakuutusta sille, että oma koko on riittävä.

Jopa 20-senttisen melan mies selitti minulle kerran, että haluasi isomman. En osannut sanoa mitään.

Suurimmalle osalle miehistä peniksen koon ei edes pitäisi olla mikään ongelma, mikropeniksiä on vain parilla prosentilla miehistä.

Miksi ihmeessä sitten penishäpeä ja peniksen sheimaaminen ovat niin yleisiä?

Englannin kielessä on yleisessä käytössä termi ”big dick energy” eli ”jättikullin tarmo”, BDE, vaikka sitä käytetään sukupuolesta riippumatta ja näennäisesti hyvässä hengessä kuvaamaan kunnon tekemisen meininkiä, se kuitenkin kantaa muassaan hierarkista asetelmaa ja sitoo arvostuksen ja maskuliinisuuden peniksen kokoon. Nykyfraseologiaa vapaasti käyttäen, voi siis todeta, että BDE-termin käyttäjät ovat osa ongelmaa.

Leikkimielisellä tempulla voimme kokeilla, olisiko ok kehua vaikka menestyksekkään markkinoijan toimintaa toteamalla, että siinä oli todellista ”huoran energiaa”?

H-sana ja kaikkinainen huorittelu on kokolailla bannissa. Olisi aika pistää banniin myös peniksen sheimaaminen.

Jo yksikin solvaus voi riittää siihen, että mies alkaa tuntea häpeää omasta elimestään. Ehkä sinäkin koet sitä, mutta olet vain kompensoinut häpeäsi piiloon. Seuraukset voivat olla vakavia ja pitkäkestoisia; erektio-ongelmia, seksin välttämistä, masennusta, päihderiippuvuutta jne.

Kaikki häpeä, koettu tai tiedostamaton heikentää tämän meidän tiettävästi ainoan elämämme laatua ja mahdollisuuksia onneen. Ei kenelläkään ole oikeutta tehdä sitä sinulle. Eikä sinulla ole oikeutta tehdä sitä kenellekään. Ei vaikka olisit Greta Thunberg tai muu haloefektin kultamaan toimija.

Oma  lähteensä mitättömyyden kokemuksille on pornon ja myös sosiaalisen median kuvasto, joissa esiintyvät epänormaalin suuret penikset luovat vääristyneitä standardeja ja odotuksia. Siinä ei kuitenkaan ole kyse toisen henkilön suorittamasta mitätöinnistä, mitätöinti syntyy vasta kuvien katsomisen kautta omassa mielessä. Nämä kuitenkin luovat miehille ulkonäköpaineita.

Odotellessa, että muut heräävät haitalliseen kielenkäyttöönsä ja oppivat tavoille voi olla itseään kohtaan myötätuntoinen ja pyrkiä eroon häpeän tunteesta.

Kannattaa aina myös muistaa vanha kunnon nyrkkisääntö, hyväksy lähellesi vain sellaisia ihmisiä, jotka arvostavat sinua. Peniksesi kokoa uteleva tai ”pienistä meisseleistä” vitsaileva ei sellainen taatusti ole.