Seksin harrastaminen vaatii nykyään aimo annoksen piikkejä ja pillereitä. Tämä nousee väkisinkin mieleen, kun selaa Grindrin profiileja. Itsestään voi siellä perustietojen ja -preferenssien ohella ilmoittaa otetut rokotteet.

Miesten välistä seksiä harrastaville suositellaan montaa rokotetta; B-hepatiitti-rokote, apinarokkorokote, Yhdysvalloissa aivokalvontulehdusrokote. Vielä vähän aikaa sitten merkitystä oli covid-rokotteellakin, onko vielä? Lisäksi olisi hyvä olla HPV-rokote. Ja sitten on toki PrEP. Monella on lisäksi käytössä erektiolääke boostina, mutta se on toistaiseksi seikka, jota ei voi profiilissaan ruksata.

Aika kemiallista, vaikka vielä ei edes puhuta kemseksistä, tajuntaan vaikuttavista aineista.

Yleisimpiä seksitauteja; klamydiaa, tippuria, kuppaa, herpestä, vastaan ei ole rokotetta. Lääkitystä on, vaikkakin tippurista leviää etenkin suurkaupungeissa vaikeampi muoto, joka vaatii tiukempaa hoitoa.

Käytännössä kaikilla, ainakin seksuaalisesti aktiivisilla, aikuisilla homomiehillä on HPV-tartunta. Pienellä osalla se oireilee kondyloomana, vielä pienemmällä osalla se aiheuttaa syöpiä. Riski on kuitenkin kaikilla eikä keinoa selvittää tartuntaa ole olemassa, se ilmenee, jos ilmenee.

Lähes kaikki seksitaudit pystyy välttämään kondomin avulla ja pienellä partnereiden määrällä eli, luottamuksellisella tai monogamisella suhdejärjestelyllä.

Mutta. Suojaamaton seksi on uusi normi.

Jokaisen on omalla kohdallaan ratkaistava, mitä riskiä on valmis sietämään. Vähentääkö kumppanien määrää ja käyttää kondomia, vai ottaako kaikki mahdolliset rokotteet ja sietää riskin seksitautitartunnoista, toistuvista antibioottikuureista vaikutuksineen sekä rokotteiden sivuvaikutuksista.

Mitä on itsensä ”doubbaamisen” kääntöpuolella? Onko seksikumppanien määrän vähentäminen todella jokin riski? 5-10 eri kumppanin jälkeen mitään uutta variaatiota ei ole juuri koettavissa.

Kaikki mahdolliset suojaavat rokotteet voi toki haluta ottaa, vaikka olisi vain kaksi kumppania vuosikymmenessä. Ihmisten tilanteet ovat erilaisia, vain sinä tiedät, mikä sinua ajaa. Jos kuitenkin olet koko ajan etsimässä uutta seksikumppania, olisi hyvä ainakin joskus miettiä miksi. Jos tilanne ei ole omassa hallinnassa, kyseessä voi olla seksiriippuvuus.

Toki, syövän voi saada vain hengittämällä, ilmansaasteet ovat merkittävä tekijä.

Nähtävissä onkin, että miesten välistä seksiä harrastavat jakautuvat yhä selvemmin klaaneihin seksikäyttäytymisensä perusteella. Kutsuttakoon näitä epämuodollisesti vaikka lumpuiksi ja nössöiksi, sillä kovin lämpimästi ei kummassakaan leirissä toista katsota – ja perinteiseti gaypiireissä on ymmärretty itseironian päälle, toivottavasti sitä vastaan ei ole ketään rokotettu.